Het vergeten bos

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Langzaam rijd ik via het slingerende landweggetje over de glooiende enk naar beneden. De rustieke korenmolen van Garderen achter mij latend. Ik parkeer mijn auto onderaan de heuvel en trek de merkwaardige bossen van ‘t Sol in. 

Onbekend bos
Ik ben dit keer op zoek naar een vergeten arboretum. Een verzameling bomen uit de jaren 50. Dit vergeten bos is zelfs bij veel Veluwenaren niet bekend.  Je moet dan ook de geschiedenis van het oude landgoed ‘t Sol induiken wil je erachter komen waarom dit stuk bos er anders uit ziet dan de rest van de omgeving.

Prachtig uitzicht
Uitkijkend vanaf  het uit zwerfkeien opgetrokken bankje op de top van de Goudsberg zie je oude rhododendrons, jeneverbessen, cipressen, thuja’s en diverse sparren.  Restanten van een oude bomentuin die hier ooit heeft gelegen. Volgens verhalen liet de stichter A. de Hoop dit bankje maken van zwerfkeien die hij op zijn wandelingen had gevonden. Die zwerfkeien zul je niet snel meer vinden. Dit woeste gebied werd bebost en deels ingericht als arboretum waardoor je nu nog steeds een opvallend gevarieerd bos ziet. Gelukkig werd er vanaf de top een strook vrij gelaten waardoor je een magnifiek uitzicht hebt op de molen van Garderen. Deze molen staat tevens op een hoog punt en was in vroeger tijden een herkenningspunt voor vissers op de Zuiderzee.

Een curieus stukje natuur
Wie verder wandelt over het oude landgoed ziet niet alleen mooie planten en diersoorten als salomonszegel en raven, maar stuit ook op een ander curieus stukje natuur. Even verderop ligt een oude zandafgraving met een zeer schrale vegetatie. In deze diepe vlakte waan je je zomaar op een toendra of steppe.
Zelf ‘t Sol ontdekken?  Vanaf de molen in Garderen rij je via de Meervelderweg naar beneden. Onderaan de enk zie je een kleine parkeerplaats. Vanaf daar kun je goed ‘t Sol ontdekken.

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang