Het Wilbrinkbos, een bijzonder stukje Veluwe!

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Het Wilbrinkbos kent door zijn ligging aan een oude Hessenweg een rijke geschiedenis. Deze oude handelsroute liep van Amersfoort naar Deventer en stamt uit de 13e eeuw. Aan deze weg ontstond landgoed Zandbergen en werd rond 1900 aangekocht door G.J. Wilbrink. Deze heeft zich jarenlang ingezet voor het behoud van de natuur en het landschap in deze omgeving.

Wie vanaf de parkeerplaats aan de Apeldoornse straat het bos in loopt wordt direct omgeven door een aantal oude beuken en na enkele meters verrast door een steile klim omhoog. Het Wilbrinkbos wordt dan ook gekenmerkt door een boogvormige zandwal. Het pad op deze zandwal is diep uitgesleten door de vele wandelaars en mountainbikers die dit heuvelachtige landschap erg kunnen waarderen. Door het intensieve gebruik liggen veel boomwortels bovengronds wat op zich niet goed is voor een boom maar wel prachtige plaatjes oplevert.

Halverwege de zandrug staat een bijzondere boom Deze oude beuk heeft de bijnaam ''De twaalf Apostelen'' gekregen. De boom bestaat dan ook uit een groep opgaande stammen. Wie echter de moeite neemt om ze te tellen komt erachter dat een aantal van die 'apostelen' enkel nog maar een afgezaagde stronk zijn. Het geheel blijft echter toch een indrukwekkende boom. Men vermoedt dat de boom in het verleden als hakhoutstoof werd gebruikt en daardoor zoveel stammen heeft. Hakhoutstoven werden sinds de middeleeuwen gebruikt om altijd over hout te kunnen beschikken. Bomen werden om de zoveel jaar een stukje boven de grond afgehakt waarna de boom weer uitliep en opnieuw voor hout kon zorgen. Het wortelgestel van een hakhoutstoof kan dan ook zeer oud zijn.

Vergeet overigens niet om de rest van het Wilbrinkbos te verkennen. Naast de zandwal kent het bos een aantal mooie heideveldjes en vennetjes. Je kunt er diverse soorten veenmos vinden en zelfs de zeldzame zonnedauw heeft er een plekje gevonden.

Genoeg redenen om eens een rondje te lopen door het karakteristieke Wilbrinkbos. Een bijzonder stukje Veluwe.

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang