Hoe komt een panter aan zijn voedsel in Burgers' Zoo?

| Henk - Burgers' Zoo

Ambassadeur Burgers' Zoo
Geschreven door: Henk - Burgers' Zoo Bekijk profiel

In Koninklijke Burgers’ Zoo proberen we natuurlijk gedrag van onze dieren zo veel mogelijk te stimuleren. Dat begint al bij het ontwerp van het verblijf. Heeft een diersoort behoefte aan schuilmogelijkheden en beschutting? Klimt een diersoort in de natuur regelmatig? Speelt de aanwezigheid van waterpartijen een belangrijke rol bij het natuurlijke gedrag, of juist niet?

Maar ook in de dagelijkse routine kunnen dierverzorgers veel wisselende en verrassende elementen inbouwen om het natuurlijke gedrag te stimuleren. Zo zijn er bijvoorbeeld verstopt in het verblijf van de Sri Lanka panters speciale kistjes gemonteerd die op wisselende tijden openspringen. In deze kistjes leggen we brokken vlees, zodat de panters regelmatig controleren of een kistje open is gesprongen. Net zoals ze in de natuur op zoek moeten gaan naar hun voedsel. Of we hangen een vleesbout hoog in het verblijf op, zodat de panter zijn sprongkracht kan demonstreren en zijn sterke kaken nuttig kan gebruiken.

Of we hangen een vleesbout hoog in het verblijf op, zodat de panter zijn sprongkracht kan demonstreren en zijn sterke kaken nuttig kan gebruiken. Bovendien is de panter op deze manier langer bezig met het verschalken van zijn voedsel. Afwisseling en gedragsverrijking houdt de dieren scherp en fit: net als ze in de natuur moeten zijn om te overleven!

 

Lees hier meer blogs - Van Henk Luten