Hoogtepunten OP de veluwe

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Het bospad voor mij blijft maar stijgen. Bijna on-Nederlands. Dat geldt overigens voor de hele omgeving. Ik sta dan ook op meer dan 100 meter hoogte NAP. Nederland vlak? Niet op de Veluwe. 

Op of in de Veluwe 
Ik ben vandaag begonnen aan een lange wandeling door de Kroondomeinen bij Apeldoorn. Een prachtig stuk natuur met oude beukenbossen, uitgestrekte heidevelden en mooie uitzichtpunten.

Al klimmend op het stille bospad vraag ik mij af, Zou je daarom ''op de Veluwe'' zeggen en niet ''in de Veluwe"? De Veluwe ligt hoger dan het omliggende landschap. Het zou dan ook een goede verklaring kunnen zijn voor de ietwat afwijkende aanduiding voor de Veluwe.

Moe maar voldaan thuisgekomen van de mooie wandeling, laat de gedachte mij niet los. En onder het genot van een kopje koffie zoek ik het verder uit. Wat blijkt? De uitdrukking "op'' wordt regionaal wel vaker gebruikt voor een dorp of stad. Meestal bij streken die van oudsher hoger liggen. Een enkele keer is het algemeen taalgebruik geworden. Zo zeg je op Urk, op Schiermonnikoog en op de Veluwe.

De hoogtepunten van de Veluwe 
De Veluwe kent dan ook veel 'hoogtepunten'. Niet alleen de kroondomeinen met de Aardmansberg en de Torenberg (107 meter) zijn hoog te noemen voor Nederland. Ook de rest van de Veluwe kent genoeg 'hoogtepunten. Wat dacht u van de Zijpenberg, Tafelberg en de onzalige bossen bij Rheden? Alle boven de 100 meter. Ook namen als de Goudsberg en Galgenberg doen vermoeden dat er nog meer 'bergen' op de Veluwe te vinden zijn. Overigens is Signaal Imbosch bij Rheden met zijn 109,9 meter het hoogste punt van de Veluwe.

Zelf bergbeklimmen in Nederland?
De Posbank bij Rheden en de Kroondomeinen bij Apeldoorn zijn beiden bij uitstek geschikt voor een prachtige bergwandeling.

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang