Kasteel in bedrijf

| Sabine Wolters - Boswachter Geldersch Landschap & Kasteelen

Geschreven door: Sabine Wolters - Boswachter Geldersch Landschap & Kasteelen Bekijk profiel

Ruim 15 jaar ben ik manager van Kasteel Doorwerth en sinds enkele jaren ook van Huis Verwolde; ik kan me geen mooiere baan voorstellen. Het is een afwisselende functie, ergens in het midden tussen conservator en hotelmanager. Je moet kunnen organiseren en communiceren, gastvrij zijn en over een flinke dosis gezond verstand beschikken. Daarnaast komt respect voor cultuur en natuur overal in het werk terug.

Net als vroeger

‘Kasteel in bedrijf’ vormt het uitgangspunt bij al onze activiteiten en tentoonstellingen op Doorwerth. We willen laten zien hoe het kasteel en de directe omgeving werden en nog steeds worden gebruikt. Evenals het kasteel, de collectie, de winkel en het kasteelcafé maken de boomgaard en de moestuin, die sinds tien jaar in ere zijn hersteld, een onlosmakelijk onderdeel uit van het kasteel. Dat geldt eveneens voor de omgeving van het kasteel, op de rand van de Veluwe aan de Rijn, waar het echt goed toeven is.
 

Producten met een verhaal

De kasteelwinkel is mijn grote passie. Daar verkopen we natuurlijk het gebruikelijke assortiment ansichtkaarten, boekjes en sleutelhangers, maar dat sloot naar mijn idee niet voldoende aan op Doorwerth. Nu verkopen we bijvoorbeeld meel gemaakt van graan dat is gemalen door de molen in Renkum en verbouwd en geoogst door een pachter van Doorwerth. We verkopen schijfjes snoeihout van de eeuwenoude acacia die voor het kasteel de wacht houdt. Ook is de oogst uit de tuin en boomgaard voor een zacht prijsje te koop. Ik ben het meest trots op onze biologische zeepjes van Werfzeep. Hierin zijn kruiden uit onze tuin en honing van de imkers verwerkt. Al deze producten dragen een prachtig verhaal met zich mee dat ik graag deel met bezoekers.

Daarnaast werken we prettig samen met kasteelcafé De Zalmen. De uitbater is erg blij als we weer een kruiwagen stoofperen over hebben of als ze kruiden uit de tuin kunnen gebruiken. De tuin biedt echter niet genoeg om het hele jaar volop eten van te bereiden, het is immers een historische tuin, geen productietuin. De tuin is gereconstrueerd naar aanleiding van een cultuurhistorische studie over de situatie in de 17e eeuw. Zodoende hebben we geen aardappelen, maar telen we ‘vergeten groentes’ en staan er oude appel- en perenrassen in de boomgaard. Dit draagt allemaal bij aan het overkoepelende thema ‘kasteel in bedrijf’.
 

 

Moderne troubadours

Als kasteelmanager moet je voortdurend keuzes maken in de aankleding en de activiteiten. ‘Kasteel in bedrijf’ betekent namelijk ook dat hier steeds wat te beleven valt. Naar mijn idee is het de kunst te laveren tussen authenticiteit en beleving. De conservator herinnert mij er bijvoorbeeld aan dat in de 17e eeuw geen kerstbomen werden opgetuigd, toch zetten we er elk jaar graag één neer.
Ik betrapte me er enkele jaren geleden op dat ik sympathieke suggesties voor de programmering vaak wegwuifde met de opmerking ‘dat hoort niet op Doorwerth’. Vervolgens ben ik een programma met die naam begonnen om ruimte te bieden voor zaken buiten de gebruikelijke kaders. Laatst was Lucky Fonz III nog op bezoek. De bekende singer-songwriter maakte dankbaar gebruik van deze coulisse tijdens een bijzonder en intiem concert. 300 jaar geleden kwamen er toch ook troubadours en jongleurs langs?

Onze gouden vrijwilligers

Sinds ik hier 18 jaar geleden mijn intrede deed is er veel veranderd op Doorwerth. De moestuin en boomgaard werden nieuw leven ingeblazen, voor klussen hebben we nu ook vrijwilligers kunnen aantrekken. In het rood (de stenen) en het groen (de tuin & bongerd) bevindt zich ‘het goud’, namelijk onze vrijwilligers. Enerzijds zorgen ze dat het kasteel en de omgeving kunnen worden bezocht, daarnaast zetten ze hun bijzondere talenten bijvoorbeeld in de moestuin of in de boomgaard in. Ook de bezoekersaantallen zijn enorm gestegen, van 18.000 naar 60.000 betalende bezoekers. De winkel is uitgebreid met eigen producten. Dat zijn prachtige ontwikkelingen die mij heel veel energie geven.

Carine van Ketwich Verschuur
Kasteelmanager Doorwerth en Huis Verwolde