Oase van rust en een drukte van belang

| Gwenda Overeem Willemsen

Geschreven door: Gwenda Overeem Willemsen Bekijk profiel

Wat stel je je voor bij een vakantie op de Veluwe? Misschien saai zo in Nederland, niet eens de grens over? Niet een beetje zonde van het geld om gewoon in Nederland te blijven? Wie weet heb je de hele vakantie regen, wie wil dat?

Maar ik zal je vertellen, een vakantie op de Veluwe is UNIEK! Eigenlijk is het raar dat deze prachtige streek vanaf Dieren tot Nijkerk niet gewoon op de werelderfgoedlijst staat.

Want de kleuren van de prachtige heide op de Veluwe doen niet onder voor de Rainbow mountain in Peru. Wat dacht je van de avontuurlijke en ruige bossen met de wilde beekjes, talrijk op de Veluwe, te ontdekken? Om hier doorheen te dwalen hoef je niet de boot te pakken naar Schotland. Wie weet spot je een bonte specht, een bosuil… of een categorie hoger: een rosse vleermuis! Er vliegt heel wat rond in deze bossen. Om nog maar niet te spreken over wat zich over de grond voortbeweegt.

Ook het vliegtuig richting Afrika is niet nodig. We hebben onze eigen Sahara op de Veluwe. De zandverstuivingen waar dan ook in Europa zijn zeldzaam, maar niet bij ons! Het Kootwijkerzand is de grootste stuifzandbak, maar we hebben er nog meer. Ook het Harskamperzand of het Hulshorsterzand zijn een bezoek waard.

Ben je klaar met de rust en heb je liever wat rumoer en beweging om je heen? Bezoek dan de Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem. Bruisend en vol vermaak is de boulevard van Harderwijk. Fiets door de grote poort het historische centrum van Hattem binnen, of breng een bezoek aan de unieke vestingstad Elburg.

Dit is de Veluwe in een notendop! Niet gek voor die plek op de Werelderfgoedlijst. Wie weet worden we ooit nog kandidaat. Dat zou een welverdiende bonus zijn!

Ben je overtuigd? Wil je genieten van een vakantie zonder dat je al een dag kwijt bent voor de reistijd? Boek dan snel je huisje op hoiveluwe.nl. Kijk op de activiteitenpagina voor nog meer activiteiten in deze prachtige streek!