Ondergronds op de Veluwe

| Ria - Nieuwe Veluwe

Geschreven door: Ria - Nieuwe Veluwe Bekijk profiel

Op sommige plekken in Nederland wordt al 70 jaar bevrijding gevierd. We herinneren, herdenken, vieren feest én zoeken verhalen. Want steeds minder mensen kunnen nog over de Tweede Wereldoorlog vertellen. Bijvoorbeeld over hoe het was om onder te duiken.De tientallen (bijna) onzichtbare schuilplaatsen hebben een flink aantal mensen het leven gered, met dank aan de lokale bevolking.

De bekendste onderduikplek was wel het Verscholen Dorp bij Vierhouten. Van begin 1943 tot eind 1944 woonden er tachtig tot honderd Joden en geallieerde piloten in negen hutten. Ook Walter Bartfeld. In Nieuwe Veluwe #1 vertelt hij dat hij als elf-dertienjarige in het dorp woonde samen met zijn ouders, zijn zusje en een grootmoeder. Al zat het dorp diep in het bos, veilig voelde hij zich er geen moment.

Het verzetshol in Drie was een prettige plek. ‘We hadden het leuk, er werd gekaart en geschaakt’, zegt Dirk van Pelt (94) die ongeveer een jaar woonde in de ruimte van 8 vierkante meter met twaalf bedden.

Ga zelf eens kijken in Drie, waar de contouren van het hol zijn aangegeven, en in Vierhouten, waar drie hutten zijn nagebouwd.

Lees meer blogs - Van Ria Dubbeldam