Op de Veluwe lopen we ook op sneakers

| Erik - Veluwespecialist

Geschreven door: Erik - Veluwespecialist Bekijk profiel

Als je aan iemand uit de Randstad vraagt waar de Veluwe ligt, zal hij waarschijnlijk zeggen dat het ergens bij de Duitse grens ligt. Of dat het minimaal twee uur rijden is voordat je er bent. Tenminste, als hij überhaupt weet wat de Veluwe is.

Vooroordelen
En als ze eenmaal weten wat de Veluwe is en hoe ver het rijden is, komen de vooroordelen direct naar boven. Ik noem ze voor het gemak even op: “Er wonen daar alleen maar boeren”, “De inwoners daar zijn zeer gelovig”, “Ze lopen daar op klompen, rijden op trekkers en praten allemaal met dialect”, “Op zondag is alles gesloten en er wonen geen bijster slimme mensen”.

De Veluwekenner uit het westen
En dan de echte Veluwekenner uit het westen, die omschrijft de Veluwenaars als volgt: “Zeer gastvrije mensen die geen haast hebben en ook nooit in de file hoeven te staan.” En ja, zij kunnen nog hun rust nemen op zondag, wat in de Randstad onmogelijk lijkt door de drukte en de stress. Er zijn dorpen, jawel, met een supermarkt en een ambachtelijke slager. En natuurlijk de ‘grote’ steden, die gekenmerkt worden door attracties als Paleis het Loo, Julianatoren, Apenheul en het Dolfinarium. De dorpjes en de Hanzesteden zijn gezellig en de inwoners van de Veluwe hebben gemiddeld 185 m² tuin, iets dat ondenkbaar is Noord- en Zuid-Holland.

Eigenschappen van Veluwenaars
Daarnaast staan de Veluwenaars bekend om hun zorgzaamheid voor elkaar en is hun dialect net zo verwarrend als Volendams of Haags. Daar is dus niets vreemds aan. Ze lopen op dezelfde sneakers als de rest van het land en kopen net zo goed hun spullen via internet. Pluspunt: zij mogen nog wel met hun SUV's naar de supermarkt. Wat betreft de bedrijven op de Veluwe, die staan bekend om hun goede service, hard werken en een ‘niet zeuren, maar poetsen’-mentaliteit. En dat allemaal binnen een uur te bereiken vanaf de Zuidas.

Het grootste verschil
En wat is dan het grootste verschil tussen een Veluwenaar en een westerling? Een Veluwenaar kijkt altijd de kat uit de boom en oordeelt nooit in het openbaar of direct. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg en niemand is meer of minder dan een ander. Typerend is ook dat inwoners van de Veluwe graag naar het strand gaan. En de westerling gaat juist graag naar de Veluwe.

Zo zie je maar, we hebben sowieso één ding gemeen: we zijn allebei stikjaloers op andermans regio.

Lees hier meer blogs - Van Erik Kroon