Op zoek naar De Grote Vijf op de Veluwe

| Laurens - Staatsbosbeheer
ambassadeur Staatsbosbeheer
Geschreven door: Laurens - Staatsbosbeheer Bekijk profiel

Een ontmoeting met een wild dier is voor veel mensen een onvergetelijke ervaring. Net zoals in Afrika kennen we ook in Nederland de ‘Grote Vijf’. Er is dan ook een grote kans dat je wild tegenkomt tijdens een wandeling op de Veluwe. Heb jij wel eens een zwijnenfamilie een bospad zien oversteken? Of oog in oog gestaan met een edelhert?

Wilde zwijnen
De aanwezigheid van een wild zwijn kun je herkennen  aan pootafdrukken, zoelplekken, wroetsporen en vraatsporen. De zwijnen hebben een slecht zicht, maar ruiken daardoor des te beter. Met hun snuit weten ze voedsel in de grond te vinden. Om daarbij te kunnen komen, wroeten ze de bodem helemaal om. Deze plekken ben je vast wel eens tegengekomen!

Edelhert
Wist je dat het edelhert met een lengte tot twee meter het grootste Nederlandse zoogdier is? Op de Veluwe leven gemiddeld 2400 edelherten. Hun gewei kan wel 10 kilo wegen! In maart of april verliezen de herten hun gewei. Al na enkele weken ontwikkelen  zich op de plaats van het oude gewei nieuwe kolfachtige knopen. Binnen 100 dagen groeit het gewei verder uit.

Safari
Heb je zin in een echt avontuur? Speur dan naar wild op de Veluwe tijdens de Grote Vijf safari’s van Staatsbosbeheer en scoor 1 van de vijf wilde dieren van Nederland. Tijdens deze safari trek je met een stoer voertuig de natuur in. Vervolgens ga je samen met de boswachter op zoek naar een edelhert, wild zwijn, ree, bever of zeehond. Op de Midden Veluwe staat het edelhert centraal tijdens de safaritocht. Je maakt kennis met het leefgebied van de dieren en leert hun sporen te herkennen. De boswachter neemt je mee langs plekken waar je normaal als wandelaar niet mag komen…

Tips
Neem tijdens de safari verrekijker mee, zodat je nóg beter kunt zien wat er in je omgeving gebeurt. Om de wilde dieren zo min mogelijk af te leiden is het belangrijk dat je donkere, niet ritselende kleding en geen parfum draagt. De safari bestaat uit een vier uur durend programma, inclusief speciaal vervoer, een maaltijd en een echt wildpaspoort. Een onvergetelijke belevenis voor jong en oud!

Bekijk hier - de laatste blogs