Safari-Joggen

| Gert-Jan - Safari-joggen
Geschreven door: Gert-Jan - Safari-joggen Bekijk profiel

De Veluwse Seizoenen….

Met veel enthousiasme leiden de gidsen van  Safari-Joggen bij zonsopgang kleine groepjes hardlopers rond op de Veluwe. Dit doen we al 10 jaar, maar geen hardloopsafari is hetzelfde. De zonsopgang, de leegte van de vlaktes, de stiltes, de bossen, het roffelen van de spechten  en natuurlijk de spanning op de vraag welke dieren we spotten maken iedere ochtend uniek.

Wat mij als gids het meest blijft openbaren is toch het gezicht van ieder seizoen. Ook na 10 jaar blijft deze magische afwisseling van jaargetijden verrassen. De winters kunnen grauw en grijs zijn, de bomen zijn kaal en de dieren zijn in ruste. Maar rijp, ijzige zon en nevel kunnen op deze ochtenden de mooiste uitzichten geven.

Het voorjaar ontwaakt: De edelherten werpen hun gewei af, de eerste frislingen (jonge wilde zwijnen) kunnen in maart al hun gestreepte pyjama tonen. Het blad komt aan de bomen, voedsel in overvloed, overal horen we vogels en zien we foeragerende zwijnen, reeën of een jagende das. Gelukkig: het Edelhert vormt al weer zijn bastgewei.

Lange zomerse avonden volgen, de hei lijkt bij zonsondergang wel een Afrikaanse savanne. In augustus verandert deze vlakte in een paarse deken en tijdens de eerste koudere ochtenden ervaren gedurende onze hardloopsafari’s al weer de mysterieuze nevel. De Edelherten bronst komt eraan: Burlende edelherten laten zich horen met hun machtige oerkreet. De Damhertenbronst volgt dan nog in oktober, minder bekend maar niet minder spectaculair klinkt ook dan het van de geweien! We gaan nu echt de herfst in. Paddenstoelen steken overal hun kop op en de wilde zwijnen vinden we terug in de loofbossen opzoek naar eikels en beukennootjes.

De cirkel is al weer rond, want we maken ons op voor een nieuwe winter. Het jaar is weer voorbij gevlogen. 100-en hardlopers hebben de gidsen van Safari-Joggen mogen laten genieten van het wild en zeker ook de unieke momenten die ieder seizoen zo onvergetelijk maken, hier op De Veluwe……

Bekijk hier - de laatste blogs