Spugende bomen

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Langzaam druipen de waterdruppels van mijn jas. Het is stil in het bos. Niet verwonderlijk gezien de weersomstandigheden. Het is koud, het miezert. Geen ideaal wandelweer. Toch stap ik stevig door. Dit weer heeft toch wel iets. De geur van natte bladeren, de stilte en de frisse winterlucht doen mij genieten van een regenachtige winterdag.

Een bijkomend voordeel van dit weer zie ik halverwege mijn tocht. Bij dit weertype kun je een bijzonder fenomeen aanschouwen. Onderaan een boomstam ontwaar ik een hoopje schuim. Het lijkt wel of hier iemand de afwas van het kerstdiner heeft gedaan. Het weer en de plek doen echter vermoeden dat dit schuim toch een andere bron moet hebben. Dat heeft het dan ook. Het betreft hier een spugende boom.

Viespeuken

Mijn weg vervolgend bedenk ik dat bomen eigenlijk echte viespeuken zijn. Ze staan hier niet alleen ongegeneerd te spugen, maar bij een beetje meer vorst kunnen ze ook nog eens flinke scheten laten. Als deze gassen dan bevriezen vormt zich het eveneens bijzondere fenomeen ijshaar. De gemene deler van ijshaar en boomschuim zijn overigens ´naast de door mij toegedichte onfrisse eigenschappen´ de specifieke weersomstandigheden. Zij het dat er wel minieme verschillen zijn. IJshaar ontstaat bij lichte vorst. Boomschuim bij nachtvorst en regen overdag.

Boomschuim

Boomschuim ontstaat doordat nachtvorst scheuren in de schors van een boom veroorzaakt. In die schors bevindt zich een stofje met de naam Saponine. Een stofje dat de boom beschermt tegen insecten, bacteriën en schimmels. Komt Saponine in aanraking met water en zuurstof dan ontstaat er een chemische reactie en gaat het schuimen. Nader onderzoek leert mij verder dat Saponine een stofje is met een reinigende werking. In de tweede wereldoorlog werd het ´bij gebrek aan beter´ door mensen zelfs gebruikt als zeep.

Dus niks vieze bomen die in de regen staan te spugen. Ze staan dus toch gewoon netjes de afwas te doen! Sorry boom!

Ook eens boomschuim spotten? Ga dan gewapend met paraplu de bossen in als het ´s nachts heeft gevroren en overdag regent. Bij bomen met een ruwe bast maakt u de meeste kans om boomschuim spotten.

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang