Verrassende vennetjes

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Het is nog vroeg als ik de bossen inloop. De eerste zonnestralen priemen door het dichte bladerdek. Vandaag ben ik vroeg opgestaan voor een stevige wandeling rond de Loofles, een prachtig vennetje bij Kootwijk.

Aangekomen bij het vennetje geeft het nog zachte zonlicht het verstilde water een schilderachtige kleur. Vanaf de zanderige oever plonzen kikkers in het water. Ruige pollen gras markeren de waterlijn. Dit ooit als recreatieplas uitgegraven ven werd in 1967 teruggegeven aan de natuur. Tegenwoordig een prachtig stuk natuur waar je veel verschillende dieren en planten kunt aantreffen.

De Loofles blijkt echter niet uniek in zijn soort. De Veluwe kent meer dan 350 vennetjes en poelen! Enkele van deze vennen dragen curieuze namen als: Lijmgat, Moordgat, IJzeren man en Andromedafles. Maar niet alleen de namen zijn soms bijzonder. Eén van de hoogste vennen van de Veluwe blijkt bovenop de Aardmansberg bij Apeldoorn te liggen. En wat dacht je van vennetjes midden in zandverstuivingen als het Wekeromse zand en Beekhuizerzand? Verrassende vennetjes op verrassende plekken.

Een overigens uitstekende reden om weer eens de Veluwe rond te struinen op zoek naar pittoreske vennetjes. Het wordt nog moeilijk kiezen uit zoveel mooie vennen om te bezoeken. Iemand nog tips voor een top drie?

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang