Vierdaagse komt snel dichterbij

| Jan - Cantharel Wandel4daagse

Geschreven door: Jan - Cantharel Wandel4daagse Bekijk profiel

‘Nog honderd dagen tot de start van de 66e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn’. ‘Nog vijftig dagen’. Het is alsof er bijna geen tijd zit tussen deze beide mededelingen die ik (aspirant-)deelnemers aan het evenement via facebook doe. En als ik dit schrijf resteren minder dan 35 dagen. En … hoe dichterbij het evenement, hoe meer werkzaamheden ik er nog voor moet verrichten.

Maar goed dat ik niet meer in het arbeidsproces zit, denk ik met enige regelmaat, als ik de ‘to do’-lijst voor de Vierdaagse zie. Want al heb ik al een groot deel van het veldwerk voor de parkoersen aan een andere vrijwilliger overgedragen, er blijft zowel door de parkoersen als de pr nog dagelijks enkele uren werk over.

Het aanvragen van vergunningen aan de grondeigenaren is elk voorjaar de belangrijkste klus. Enkele tientallen goedkeuringen hebben we nodig. Bij de aanvraag moet je steeds vaker een lange vragenlijst invullen en gedetailleerde routekaartjes toevoegen. Daarnaast moet contact worden gezocht met de eigenaren van de rustaccommodaties, om te vragen of de wandelaars daar terecht kunnen voor een natje en een droogje.

We sturen straks van 9 tot en met 12 juli weer ongeveer drieduizend wandelaars het bos in, we moeten er ook voor zorgen dat ze er weer uit komen. Dus wordt ieder jaar weer bekeken hoe de bepijling nog beter kan, met name op de grote rustpunten, om te voorkomen dat deelnemers aan het dwalen gaan. Dat betekent dus pijlen en aanwijzingsborden laten bijmaken, sealen etc.

Lees verder

Zorgen dat er voldoende vrijwilligers zijn om de Vierdaagse vlot te laten verlopen, is een steeds weerkerende zorg. Wat de parkoersen betreft hebben we er naar het zich laat aanzien voldoende (al kunnen er altijd meer bij). Voor dag en dauw (05.00 uur) wordt begonnen met het aanbrengen van de pijlen. Dezelfde vrijwilligers halen ze na het passeren van de wandelaars ook direct weer af. Dat betekent voor degenen die het laatste deel van de route van pijlen moeten ontdoen, dat ze pas rond 17.30 uur het einde van hun ‘werkdag’ hebben. Een erg lange dag dus, die in de praktijk meestal nog langer werd, omdat er altijd wel een paar deelnemers zijn die (veel) later finishen. Vandaar dat we dit jaar er meer op gaan hameren dat de wandelaars zich aan de tijden houden. Voor ons, vrijwilligers, moet het ook te doen blijven…

Zo kort voor het evenement neemt ook de pr steeds meer van mijn tijd in beslag. Minimaal eenmaal per week een berichtje op facebook om de aandacht op de Vierdaagse te blijven vestigen, maandelijks een nieuwsbrief samenstellen, persberichten rondsturen, deze blog schrijven, teksten maken voor het Informatieboekje dat de deelnemers meekrijgen, noem maar op.

En natuurlijk zoals de laatste jaren gebruikelijk, deelname aan de Vlaamse Wandeldagen. Ditmaal was ik met de Vierdaagsestand in Roeselare. Niet alleen om reclame te maken voor de Vierdaagse, maar ook voor (evenementen in) Apeldoorn en omgeving. Helaas regende het bij de start van deze Vlaamse wandeldag, waardoor het aantal deelnemers beperkt bleef tot een kleine vierduizend. Maar wel was er veel belangstelling voor de folders van ‘Apeldoorn’. Nu maar hopen dat dit resulteert in een grotere deelname van onze zuiderburen.

De Vlaamse Wandeldagen zijn vooral een evenement voor wandelverenigingen. Wat me ieder jaar weer opvalt zijn de prachtige verenigings- en plaatsnamen daar in Vlaanderen. Zoals vereniging Trip-Trap uit Kumtich. Mijn favoriet: de Godelievestappers.

 

Lees verder

De 66e Cantharel Internationale 4daagse Apeldoorn is van 9 t/m 12 juli. De afstanden: 12, 20, 30, 40 of 50 km per dag. Gelijktijdig zijn er de ‘losse’ wandeldagen, over dezelfde afstanden en parkoersen. Inschrijven kan (tot en met 30 juni)via www.4daagseapeldoorn.nl/deelnemen/inschrijven/ De inschrijftarieven zijn te vinden opwww.4daagseapeldoorn.nl/deelnemen/tarieven/  Na 30 juni kan aanmelden alleen op maandag 8 juli en tijdens de vier wandeldagen.

Lees hier meer - Van Jan Vukkink