Zo heeft u de Veluwe nog nooit gezien!

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Het is stil in het bos en tussen de takken door vang ik af en toe al een glimp op van een reusachtige toren midden in het bos. Een veertig meter hoog bouwwerk met bovenop een stuk bos. Ik bevind mij op Landgoed Schovenhorst vlakbij het dorpje Putten en sta op het punt de 235 treden van de bostoren te beklimmen.

Maar voordat ik aan deze uitdaging begin, blik ik eerst nog een keer omhoog. Boven mij slingert de trap niet alleen door de toren maar ook ver daarbuiten. Dit geeft een unieke kijk op de stammen, takken en kruinen van de bomen rondom je heen.

Na een flink stuk klimmen passeer ik diverse nestkasten, bekijk ik ook eens het bos door de ogen van een vogel. Ondertussen kijk ik toch al stiekem uit naar het klimnet op 27 meter hoogte. De belangrijkste vraag die direct bij je opkomt, is natuurlijk: durf ik daar op te staan? Diep onder mij zie ik de bemoste bodem. Zou het mos zacht genoeg zijn als eventueel vangnet? Ik betwijfel het ten zeerste. Aan het eind van het net wurm ik mij door een gat naar de volgende verdieping. Daar blijkt dat je daar overigens ook gewoon met de trap kunt komen.

Na veertig meter klimmen beland ik dan uiteindelijk op de top van de toren. Een groot platform vol bomen. Een ijzige wind slaat mij tegen de borst. De speciaal geselecteerde bomen op dit platform zijn dan ook bestand tegen extreme weersomstandigheden. De bomen werden drie jaar voor de bouw al in bakken voorbereid op de unieke luchtreis die ze gingen maken.

De wind mag de pret niet drukken want het uitzicht is formidabel. Zo had ik de Veluwe nog niet eerder gezien. Prachtige boomtoppen, heidevelden en kleine dorpjes in vogelvlucht. Nog lang sta ik te genieten van het uitzicht. Uiteindelijk toch maar weer naar beneden. Gelukkig heb ik nog 235 bijzondere traptreden te gaan.

Zelf ook een kijkje op de bostoren nemen? Kijk op schovenhorst.nl voor meer informatie.

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang