Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is t/m 26 september 2021 BuitenGewoon Open met de stallen en tuinen.

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt ‘buiten’ en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat overal is terug te zien op Paleis Het Loo.

De paleistuinen zijn in de 17e eeuw …

Paleis Het Loo is t/m 26 september 2021 BuitenGewoon Open met de stallen en tuinen.

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt ‘buiten’ en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat overal is terug te zien op Paleis Het Loo.

De paleistuinen zijn in de 17e eeuw aangelegd als barokke tuin in opdracht van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Koningin Mary II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een Hollandse Baroktuin, symmetrisch met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. De tuin moest Willem en Mary status en aanzien geven en had als doel om hun bezoekers te imponeren.

Begin 19e eeuw werden de baroktuinen afgedekt met zand en hierop werd – naar de nieuwe tuinmode – een park in landschapsstijl aangelegd, met kronkelende paden, bosjes, struiken en veel soorten bomen. Het contrast met de 17e-eeuwse paleistuinen kon niet groter zijn. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de tuin teruggebracht oorspronkelijke barokke stijl. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen.

De tuinen van Paleis Het Loo mogen zich rekenen tot de mooiste van Europa!  

Beleef het zelf!
Bezoek het een vorstelijke onderkomen van de paarden in de stallen, vlakbij de koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. En loop verder naar de symmetrische paleistuin waar vroeger werd geflaneerd en de fonteinen, de exotische bloemen en planten bewonderd. Dit rijk en royale ‘buiten’ is nog steeds te zien op Paleis Het Loo.

Tot en met september staan er in de paleistuinen en op het Stallenplein een scala aan activiteiten voor jong en oud op het programma. Tijdens de weekenden is er vaak iets extra’s te doen en er zijn veel mooie evenementen gepland voor komend seizoen. Maak jouw dagje uit compleet met een bezoek aan restaurant Prins Hendrik Garage. Op paleishetloo.nl staat alle actuele informatie over openingstijden en activiteiten.

Zomer op Paleis Het Loo
In de zomervakantie is er voor kinderen elke dag iets bijzonders te doen. Er zijn Prinsen- & Prinsessendagen op dinsdag, woensdag en donderdag. Ook al is het jaar een beetje anders dan anders, nog steeds zijn er weer veel leuke shows en activiteiten. Van vrijdag tot en met maandag organiseren we de Zomerdagen. Een actief uitje voor het hele gezin. Volg de speurroute door de tuinen en sluit aan bij de Verhalenpodia met allerlei leuke weetjes. Neem ook je picknick(kleed) mee en zoek een heerlijk plekje in het gras!

Prinsen- & Prinsessendagen: di, woe en do van 20 juli t/m 19 augustus
Ze zijn er weer! Ook deze zomer staat in het teken van prinsen en prinsessen. Trek jouw mooiste jurk of prinsenpak weer aan en kom op dinsdag, woensdag of donderdag naar Paleis Het Loo. Het programma is aangepast aan de corona-maatregelen. Er blijft een heleboel te zien en er is veel om zelf te doen. Spelletjes, theater, een goodiebag om te knutselen, op de foto, dansen en zingen… het kan weer allemaal tijdens de Prinsen- & Prinsessendagen op Paleis Het Loo.

Zomerdagen: vrij t/m ma van 1 juli t/m 29 aug
Zomerdagen op Paleis Het Loo van vrijdag t/m maandag. Extra leuk, voor jong en oud én op royale afstand. Op twee plekken staan vertelpodia. Op het Stallenplein vertellen we alles over paarden, rijtuigen, auto’s en het bijzondere gebouw. In de tuinen hoor je verhalen over hoe Willem III en Mary met hun gasten door de tuin flaneerden en zelfs spelletjes deden, welke bijzondere beelden en fonteinen in de tuin staan en hoeveel werk het is om de tuin zo mooi te houden. Kinderen speuren er ondertussen op los met de speurroute door de tuin. Leg jullie Zomerdag vast op een fotogenieke manier bij een van de gouden schilderijlijsten met koninklijke achtergrond. Dat is ‘Ontspannen op royale afstand’ met een zomers tintje! Voor jong en wat ouder een echte aanrader. Leuke weetjes en mooie verhalen! En er zijn nog veel meer leuke doe-activiteiten.

Nederlandse Gebarentaal
Paleis Het Loo is een plek voor iedereen. Daarom worden diverse activiteiten getolkt in Nederlandse Gebarentaal. Voor de Prinsen- & Prinsessendagen worden op drie donderdagen (5, 12 en 19 augustus) meerdere keren per dag de voorstellingen getolkt in Nederlandse Gebarentaal. En elke laatste zaterdag van de maand worden de Vertelpodia getolkt in de tuinen en op het Stallenplein. Het is niet nodig om apart te reserveren voor de tolk. Een e-ticket voor de betreffende dag is voldoende.

Verhalenpodia
Hoort u graag leuke achtergrondverhalen en interessante weetjes? Sluit dan in de weekenden en in de vakanties aan bij een van de verhalenpodia bij de stallen en in de tuinen.

Drankje & Hapje
Paleis Het Loo heeft een sfeervol nieuw restaurant. In de Prins Hendrik Garage kun je terecht voor heerlijke lunchgerechten, een smaakvol kopje koffie en talloze lekkernijen voor erbij. Zowel binnen als buiten op het terras heb je een heerlijk uitzicht over het stallenplein. En naast het restaurant is het speelpaleis waar kinderen zich even heerlijk kunnen uitleven. 

High Tea
Op Paleis Het Loo wordt een vorstelijke high tea geserveerd. Er is ook een aangepaste high tea speciaal voor kinderen! Ontdek op paleishetloo.nl welke hartige en zoetige lekkernijen u allemaal kunt proeven en reserveer direct een tafeltje.

Picknicken
Wat is er fijner dan met mooi weer picknicken in de tuinen van Paleis Het Loo? We vullen de picknickmand met diverse lekkernijen en er is ook een variant voor kinderen. Reserveer via paleishetloo.nl/restaurants en kom picknicken op een wel heel unieke locatie!

Dagje uit met kinderen
Voor kinderen is Paleis Het Loo een origineel dagje speuren en spelen. In het Kinderatelier komen ze van alles te weten over het werk van de koetsier, chauffeur, tuinvrouw en architect. En er is meer: van een speurtocht en kleurplaten tot een waar Speelpaleis! 
Voor alle kinderactiviteiten: https://www.paleishetloo.nl/bezoek/kinderen/

Overige informatie
Parkeren: € 5,00 
Touringcars parkeren gratis.
Meer informatie op paleishetloo.nl

Toegankelijkheid
De tuinen van Paleis Het Loo zijn voor bezoekers met een mobiliteitsbeperking uitsluitend toegankelijk met de pendelbus met rolstoellift, met uitzondering van de Koningstuin. Vanwege de beperkte capaciteit van de pendel kan het gebeuren dat u even moet wachten voordat u met de pendelbus naar de tuinen kunt. Het stallencomplex en de restaurants zijn goed toegankelijk. De tuinen zijn vanwege grindpaden lastig begaanbaar. Loopplanken maken de verschillende niveaus wel bereikbaar. 

Openingstijden

  • Van april t/m september elke dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Maandag gesloten, tenzij een feestdag. Nieuwjaarsdag gesloten. Tijdens schoolvakanties ook open op maandag, zie paleishetloo.nl voor de actuele openingstijden.

Prijzen

  • Volwassene (vanaf 13 jaar) € 8,50
    Kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,00
    CJP € 5,00

    Parkeren: € 5,00
Paleis vanaf benedentuin

Neem alvast een kijkje

Hier ga je heen