Ontdek de Veluwe

Waar ligt de Veluwe?

Met een oppervlakte van 91.200 hectare is de Veluwe een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Europa. Als natuurliefhebber kun je er dan ook je hart ophalen. De Veluwe ligt in de Provincie Gelderland en is meer dan één groot natuurgebied. Zo bestaat de Veluwe uit twee nationale parken: Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Ook zijn er meerdere kleinere natuurgebieden te vinden, ieder met een eigen beleving. 

Wat zijn de mooiste perioden om de Veluwe te bezoeken?

De Veluwe is in ieder seizoen uniek, maar er zijn perioden die een bezoek aan het gebied extra mooi maken. Wie kent de beelden niet van de paarse heidevelden of het indrukwekkende geluid van de burlende edelherten in de bronsttijd. In het onderstaande overzicht hebben we deze perioden voor je uitgelicht: 

  • Bloeiende heide: half augustus tot half september

Heide op de Veluwe

  • Bronsttijd: september tot begin oktober

Kom je voor geschiedenis op de Veluwe?

Er zijn hier verhalen genoeg! Zo kun je als liefhebber van cultuur(historie) uit verschillende perioden genoeg te ontdekken, je moet alleen weten waar je moet zoeken! Wist je bijvoorbeeld dat er met Hattem, Elburg en Harderwijk hier drie verschillende Hanzesteden te vinden zijn? Of wist je dat de IJssel een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van papier op de Veluwe? Bekijk dit én meer in de onderstaande video of ontdek het op de fiets met deze themaroute

Mocht je meer van kunst houden, dan is de kunstverzameling van het beroemde echtpaar Kröller-Müller iets dat niet mag ontbreken tijdens je bezoek. Het Kröller-Müller Museum beschikt namelijk over de op een na grootste Van Gogh collectie ter wereld! 

 

Waar kan ik overnachten op de Veluwe?

Bekijk de mooiste fiets- en wandelroutes