Herfst op de Veluwe

In de herfst is het volop genieten op de Veluwe. De dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen; tijd om de herfst te vieren! Met al het mooie natuurschoon, is het er prachtig wandelen of fietsen maar er is nog veel meer te ontdekken. De regio biedt talloze activiteiten waar je gegarandeerd warm voor loopt. Je beleeft de herfst het best op de Veluwe!

Wild & Wandelen in Ede

Met een oppervlakte van maar liefst 32.000 hectare en de meest diverse natuurgebieden van Nederland, is het goed wandelen en wild spotten in Ede. De herfst is het perfecte moment om de Gelderse Big Five te spotten. Ga met de boswacher op pad en zoek naar edelherten, reeën, zwijnen, vossen en moeflons.

De bronsttijd in september is spectaculair en het burlen van de mannelijke edelherten is zeker een aanrader om mee te maken. Tijdens de bronstijd worden speciale excursies georganiseerd. Wandel ook eens naar een wildobservatiepost want de kans dat je hier wild spot is erg groot. Het zijn prachtige plekken midden in de natuur waar je even kunt uitrusten en volop kunt genieten.

Lees verder
Verken de omgeving van Ede

Je beleeft het op de Veluwe

 • Ontdek Heerde

  Rondom Heerde rijd je zo het Veluwse bos uit de IJsselvallei in! In Wapenveld ontmoeten bos en rivier elkaar in het Kloosterbos. Op de fiets over de slingerende IJsseldijk, wandelen langs de oevers van de IJssel of varend op de IJssel krijg je de beste indruk van deze mooie rivier.

  Ontdek de omgeving
 • Buitenleven in Ermelo

  In de herfst verandert het bos van groen naar prachtige gouden, rode, en bruine kleuren. Ook in deze periode is er van alles te beleven in Ermelo. Maak een mooie herfstwandeling door de het Speulder- en Sprielderbos en laat je verrassen. Na een heerlijke wandeling, ben je natuurlijk toe aan een warme kop chocolademelk of koffie en dan is restaurant Het Boshuis een ideale uitvalsbasis.

  Beleef Ermelo
 • Vogelen in de IJsselvallei

  In de IJsselvallei en in het Hoogwatergeulgebied vind je heel veel verschillende soorten vogels. Bij een speciale vogelkijkhut in Wapenveld spot je de vogels!

  Ontdek de IJsselvallei
 • Paardrijden in Ede

  De afwisselende natuur rondom Ede leent zich uitstekend om er met een paard op uit te gaan. Er is bijna 200 km aan ruiterpaden te vinden!

  Plan je route
 • Landgoed Staverden

  Landgoed Staverden ligt in een prachtige bosrijke omgeving. Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een fraai aangelegd park.

  Bekijk het landgoed

Ben je hier al eens geweest? - Musea

 • Kröller-Müller Museum

  Kijk je ogen uit in het befaamde Kröller-Müller Museum, midden op De Hoge Veluwe. Tijdens een wandeling door de uitgestrekte beeldentuin ontdek je sculpturen van moderne en hedendaagse kunstenaars als Aristide Maillol, Auguste Rodin en Marta Pan. Binnen in het museum bewonder je topwerken van grote meesters. Wist je dat het Kröller-Müller Museum de op-één-na grootste Van Goghverzameling ter wereld bezit? Een bezoekje aan het museum mag deze herfst zeker niet ontbreken.

  Ontdek meer
 • CODA Museum

  CODA Museum in Apeldoorn is de plek voor wisselende tentoonstellingen met moderne, beeldende kunst, hedendaagse mode- en kunstenaarssieraden van (inter)nationale ontwerpers en kunstenaars en kunst van en op papier. Ook thematische tentoonstellingen en presentaties die verhalen over de geschiedenis van Apeldoorn en omgeving maken een belangrijk onderdeel uit van de programmering.  CODA Museum is een plek vol inspiratie, prikkeling en creativiteit. Kom binnen en laat je verrassen!

  Ontdek meer
 • Marius van Dokkum Museum

 • Zuivelmuseum

 • Noord Veluws Museum

Tentoonstellingen

Marjolein Bastin. Een ode aan de Veluwe

Dit najaar staat het Nederlands Tegelmuseum in het teken van Marjolein Bastin! Vanaf 16 oktober zijn in de tentoonstelling ‘Marjolein Bastin. Een ode aan de Veluwe’ 40 originele aquarellen te zien, waarvan circa 15 nog niet eerder vertoonde werken. De aquarellen tonen Marjolein Bastins grootste inspiratiebron: het Edese landschap. De seizoenen op de Veluwe vormen de basis van de tentoonstelling. Het museum toont in aanvulling op de aquarellen een selectie oud-Hollandse tegels met bloemen, planten en dieren.

10 X HERFSTUITJES OP DE VELUWE

En dan opeens lijkt de zomer voorbij... In de tuin zijn spinnen ijverig bezig met hun web. Het wordt steeds vroeger donker. En in het bos ruik je de herfst. Gelukkig heeft de Veluwe ook in het najaar veel te bieden! Niet alleen de prachtig verkleurende bomen, de tientallen soorten paddenstoelen en de bronst van herten.

Ook kun je er genieten van talloze herfstuitjes. En met een beetje geluk krijg je daar mooi najaarsweer bij! Niks somberen over het einde van de zomer… Laat het nazomeren maar beginnen!

Lees verder
Ontdek de herfstuitjes!

Ontdek Apeldoorn

De stad Apeldoorn is de ideale uitvalbasis voor een dagje of weekje weg op de Veluwe. De hoofdstad op de Veluwe biedt een royaal aanbod van cultuur, winkels, goede restaurants en gezellige cafés. Geniet van kunst in de openbare ruimte in de binnenstad met de gratis audiotour Rondje Cultuurkwartier of ontdek verborgen jugendstilgevels op historische panden. In het koninklijke Paleispark kun je genieten van een heerlijke najaarswandeling. Liever op de pedalen genieten van het moois in de regio? De fietsroute Stad & Natuur met ruim 40 kilometer fietsplezier voert je van de gezellige binnenstad van Apeldoorn naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Lees verder
Ontdek meer!

Genieten op de Veluwe - Culinaire hotspots

De museale pareltjes van de Veluwe

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

Lees verder
Lees het artikel

Ontdek - alle streekproducten

 • Veluwse streekproducten

  Op en rond de Veluwe worden veel streekproducten gemaakt. Er is een speciaal keurmerk ontwikkeld voor Veluwse streekproducten, dat consumenten garandeert dat een product en de grondstoffen ervan daadwerkelijk van de Veluwe afkomstig zijn en dat de verwerking ervan ook op de Veluwe heeft plaatsgevonden. Zo leveren de producenten een bijdrage aan de kwaliteit van het landschap.

  Je bent meer dan welkom bij de vele gastvrije producenten en telers van biologische Erkend Veluwse Streekproducten zoals honing, wijn, bier, boerenland brood en kaas. Dus kom en proef de Veluwe!

  Ontdek meer
 • Streekproductenroute

  In de uiterwaarden van de IJssel in de gemeente Heerde zijn veel streekproducten te vinden. Maak kennis met de boer achter de lokale fairtrade-producten en zie met eigen ogen hoe streekproducten worden geproduceerd voordat ze op je bord verschijnen. Bezoek de akkers waar groenten worden verbouwd en de fruitgaarden waar het fruit langzaam rijpt. Maak onderweg een tussenstop bij Koffie en Theehuys De Korenmolen voor een hapje en een drankje. Door de unieke inrichting waan je je daar in de huiskamer van de vroegere molenaar!

  Bekijk de route

De bossen op de Veluwe