Elburg

Wie in Elburg stad loopt, waant zich in de middeleeuwen. De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vesting een sfeervolle omgeving waar je heerlijk kan wandelen. Het ontwerp van de vissersstad is gebaseerd op het principe van de gulden snede, een zeldzaamheid in de stedenbouw, waaraan de stad zijn kenmerkende vorm met het rechthoekige stratenpatroon dankt.

Vissersstad van de Veluwe

Vroeger verliep de handel voornamelijk over het water. De ligging van Elburg was dan ook het gevolg van een strategische keuze. Al in 1367 maakte de vesting deel uit van de Hanze, een handelsverbond van Noord-Europese Hanzesteden.

Tot 1932 lag de vissersplaats Elburg aan de Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk, het ontstaan van het IJsselmeer en de inpoldering is de afstand tot het open water flink vergroot. De visserij maakte plaats voor andere beroepen. De oude houten schepen die nog in de haven liggen, de botters, houden de herinnering aan Elburgs visserijverleden levend. Nog elk jaar vinden er de Botterdagen plaats. Via de het Veluwemeer en het Drontermeer kunnen watersporters de haven bereiken, die net buiten de oude vesting ligt.

Lees verder
Elburg, Haven, Hanze, Botter, Hanze, Beste van de Veluwe, Elburg

Museumstad Elburg

Wist je dat binnen de verdedigingswallen van Elburg je meer dan 250 monumenten en meerdere musea kan bewonderen? Zo zijn er maar liefst acht musea, waarin je leert over visserij, over oude ambachten of over de rijke Joodse geschiedenis.

Museum Elburg

Wat is er te doen in Elburg?