Putten

Bomendorp Putten

Putten, een gezellig dorp met een rijke historie, wordt omringd door heide, bossen, randmeren en polders. De diverse natuurgebieden bieden een afwisselend decor waarin je urenlang kunt fietsen en wandelen. De gemeente herbergt vele landgoederen, waaronder Kasteel De Vanenburg, Landgoed Oldenaller met een uit 1655 daterend kasteel en een biologische boerderij, het door een van de oudste bossen van Nederland omgeven Landgoed Groot Spriel én Landgoed Schovenhorst.

Het 160 jaar oude Landgoed Schovenhorst zit vol verrassingen. Ontdek de geheimen van de ‘wondere bomen wereld'. Historische bomentuinen, moderne architectuur, natuur, kunst, leren, spelen, genieten en ravotten: het is er allemaal. Hoogtepunt, de Bostoren, met bovenop de 40 meter hoge top een bomentuin. De beklimming van dit architectonische hoogstandje van 235 treden is, met zijn vrij hangende klim kooi voor durfals, een avontuur op zich. De beloning: een prachtig uitzicht over de Veluwe en een unieke blik op de kroon van het bos!

Ook leuk: klompenpaden! Wandelen over eeuwenoude kerkpaden, over landwegen en landgoederen, langs waterpartijen en oude boerderijen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Klompen aan, rugzak op en gaan! Bijzonder rustpunt tijden je fiets- of wandeltocht: Pluktuin Het Platteland. Hier oogst je jouw eigen groente en fruit en pluk je je eigen bloemen. Met tot medio november een ruime keuze aan seizoensgebonden lekkernijen, zoals bijvoorbeeld een verscheidenheid aan oude rassen appels, peren, pompoenen en kalebassen in de nazomer. Mand, mes, schaar en verpakkingsmateriaal staan voor je klaar!

De Mariahoeve tot slot is een klein openluchtmuseum dat het vroegere leven op een Veluwse boerderij laat zien. Compleet met moestuin, boomgaard, knollenveld en paddenpoel. Een typisch voorbeeld van de boerderijtjes, die honderd jaar geleden bij tientallen werden gebouwd. De woning en enkele opstallen zijn ingericht als boerderijmuseum.

Lees verder
Meer informatie
Strand Nulde

Blijf je slapen?