Perimeterroute Oosterbeek

Type: Wandelroute
Afstand: 7,9 km

Perimeterroute Oosterbeek

Type: Wandelroute
Afstand: 7,9 km

De perimeterwandeling gaat langs plekken van grote slagen, klein leed en moedige acties, langs oude landgoederen, voormalige noodhospitalen en nog steeds zichtbare sporen van de oorlog.

Aangeboden door: Airborne Region

Neem alvast een kijkje

De perimeter was een hoefijzervormige verdedigingsline rondom Oosterbeek waarin de Britse en Poolse troepen waren teruggedrongen tijdens de Slag om Arnhem. In dit gebied hielden de geallieerden negen dagen stand onder voortdurende Duitse aanvallen. De perimeterwandeling gaat langs plekken van grote slagen, klein leed en moedige acties, langs oude landgoederen, voormalige noodhospitalen en nog steeds zichtbare sporen van de oorlog.

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog van 17 tot 26 september 1944. Luchtlandingstroepen moesten verschillende bruggen over rivieren en kanalen in Nederland veroveren en vasthouden totdat ze door grondtroepen afgelost konden worden. In Arnhem lag één van de doelen: de Rijnbrug. De Duitse tegenstand bleek rondom Arnhem echter veel groter dan verwacht en het lukte de meeste van de bijna 12.000 Britse en Poolse militairen niet om de brug te bereiken.

Op 20 september vielen de geallieerde troepen terug naar Oosterbeek waar de perimeter werd gevormd: een hoefijzervormige verdedigingslinie in en rondom het dorp met de Rijn als basis. Binnen deze perimeter werd in de dagen daarna zwaar gevochten. De bevoorrading van de geallieerde troepen had veel gebreken en al snel zaten de militairen zonder eten, medische voorzieningen en munitie. Veel militairen waren ondertussen gewond geraakt of gesneuveld. Op 25 september waren de voorraden zo goed als op en werd het duidelijk dat de geallieerde grondtroepen hen niet meer op tijd zouden bereiken. De overgebleven geallieerde luchtlandingstroepen moesten zich terugtrekken over de Rijn. 2.400 militairen maakten de oversteek naar veilig gebied, maar de gewonden en het medisch personeel bleven achter. 6.500 Britse en Poolse troepen werden krijgsgevangen gemaakt en er vielen 1.900 doden.

De burgerbevolking van Oosterbeek bracht deze heftige dagen door in kelders in de hoop het gevaar te ontwijken, maar ook hier vielen tientallen slachtoffers. Na de slag was Oosterbeek vernield en moesten haar inwoners evacueren.

Toelichting startpunt

Deze route begint bij het Airborne Museum 'At Hartenstein'. Bij het Airborne Museum kun je een routeboekje kopen, horend bij deze wandeling. Vlak naast het museum is een gratis parkeerplaats. De ingang hiervan ligt naast restaurant ‘Klein Hartenstein’ aan de Utrechtseweg 226. Vanaf hier is het nog geen minuut lopen naar het museum. 

Meer Airborne wandelroutes

Wil je graag meer wandelroutes ontdekken in de Airborne Regio in het thema van Operatie Market Garden? Bekijk dan de andere wandelroutes in de Airborne Region!

Airborne Museum Oosterbeek
Afstand
7,9 km

Dit ga je zien

Startpunt: Utrechtseweg 228
6862 AZ Oosterbeek

Airborne Museum at Hartenstein

Utrechtseweg 232
6862 AZ OOSTERBEEK
Airborne Museum at Hartenstein

De Perimeter

Utrechtseweg
6861 DH Oosterbeek
Landing van Britse parachutisten op landingszone X bij Renkum op 17 september 1944.
De Perimeter

Stationsweg 8

Stationsweg 8
Oosterbeek
Foto van militairen van de 21st Independent Parachute Company genomen door Mevrouw Kremer-Kingma in de achtertuin van Stationsweg 8 te Oosterbeek.
Stationsweg 8

Station Oosterbeek-Hoog

Graaf van Rechterenweg
6861 EM Oosterbeek
Jeeps van het No. 2 Platoon, 250th Light Company, RASC onder kapitein Kavanaugh rijden over de Utrechtseweg voor Hotel Hartenstein.
Station Oosterbeek-Hoog

Hotel Dreyeroord

Graaf van Rechterenweg 12
Oosterbeek
Hotel Dreyeroord voor de oorlog
Hotel Dreyeroord

Ommershof

Graaf van Rechterenweg
Oosterbeek
Foto van Ommershof voor de oorlog, circa 1935
Ommershof

Paul Krugerstraat 70

Paul Krugerstraat 70
Oosterbeek
Foto van het vroegere huis op Paul Krugerstraat 70 te Oosterbeek
Paul Krugerstraat 70

Bakkerij Crum

Paul Krugerstraat 23
Oosterbeek
De kruising van de Paul Krugerstraat en de Mariaweg. In het huis links zou de bakkerij van de familie Crum zich vestigen
Bakkerij Crum

De Naald

Utrechtseweg
Oosterbeek
Een kapotte Britse Jeep en ander achtergelaten materieel op het grasveld voor de Hartensteinlaan
De Naald

Villa Hartenstein

Utrechtseweg
Oosterbeek
Villa Hartenstein na de oorlog met veel zichtbare oorlogsschade.
Villa Hartenstein

De Tennisbaan

J.J. Talsmalaan
Oosterbeek
De foto is gemaakt op vrijdag 22 september op een zeldzaam moment waarop de militairen even veilig uit hun loopgraaf konden komen. Op de achtergrond zijn de tennisbanen te zien
De Tennisbaan

De Mortierput

Van Lennepweg 3
Oosterbeek
Op deze foto is goed te zien hoe rechtop de buis staat waarmee de mortieren werden afgevuurd. Dit laat zien dat de vijand erg dichtbij was.
De Mortierput

De Westelijke Perimeter

Van Lennepweg 13
Oosterbeek
Op deze foto zijn de militairen van No. 15 en No. 16 Platoon te zien. Zeventien militairen zitten in positie bij de heg van de Van Lennepweg 14 en steken hun geweren door de heg heen (Imperial War Museum).
De Westelijke Perimeter

De Hemelse Berg

Hoofdstraat 3
Oosterbeek
Ansichtkaart van Landgoed de Hemelse Berg, circa 1930
De Hemelse Berg

De Westerbouwing

Westerbouwing
Oosterbeek
Ansichtkaart van het uitzicht vanaf de Westerbouwing uit 1938. Vanaf hier was er goed uitzicht over de Rijn en de weg langs de dijk ten zuiden van de rivier.
De Westerbouwing

De Polen bij Driel

Kerkpad
Oosterbeek
Poolse parachutisten landden bij Driel
De Polen bij Driel

Operatie Berlijn

Kerkpad
Oosterbeek
Achtergelaten materieel na de evacuatie over de Rijn
Operatie Berlijn

De Oude Kerk

Benedendorpseweg 134
Oosterbeek
Eén van de 17-ponder kanonnen bij de Oude Kerk te Oosterbeek. Op de kerk is goed de oorlogsschade te zien.
De Oude Kerk

De Weverstraat

Weverstraat 118
Oosterbeek
Een Duitse Stug rijdt de oostelijke grens van de perimeter binnen
De Weverstraat

De Tafelberg

Pieterbergseweg 46
Oosterbeek
Hotel De Tafelberg lag in de vuurlinie tijdens de slag en liep erg veel schade op.
De Tafelberg

Schoonoord en Vreewijk

Utrechtseweg 214
Oosterbeek
Hotel Schoonoord na de Slag om Arnhem. Ook Schoonoord liep tijdens de slag veel schade op.
Schoonoord en Vreewijk
Eindpunt: Utrechtseweg
6862 Oosterbeek

Kenmerken

  • Toelichting startpunt: Deze route begint bij het Airborne Museum 'At Hartenstein' aan de Utrechtseweg 232 in Oosterbeek. Vlak naast het museum is een gratis parkeerplaats. De ingang hiervan ligt naast restaurant ‘Klein Hartenstein’ aan de Utrechtseweg 226. Vanaf hier is het nog geen minuut lopen naar het museum.