Het Appense schouwpad

Type: Wandelroute
Duur: 3 uur
Afstand: 12,0 km

Het Appense schouwpad

Type: Wandelroute
Duur: 3 uur
Afstand: 12,0 km

Wandelen over het spannendste dijkje van Nederland. De wandelroute leidt door het landschap van een van de verrassendste dijken van Nederland: de Appense Dijk. Dit dijkje werd rond 1435 aangelegd.

Aangeboden door: Voorst

Neem alvast een kijkje

De wandelroute leidt door het landschap van een van de verrassendste dijken van Nederland: de Appense Dijk. Dit dijkje werd rond 1435 aangelegd. Het vertelt op een unieke manier over de geaardheid van het landschap rond het buurtschap Appen en de belangen die hier van oudsher speelden. De vele sporen van de strijd tegen het water zijn goed zichtbaar. In de vorige eeuw veranderde door de bouw van een dijk met gemaal in de uitmonding van de Voorsterbeek de functie van Appense dijk. Van een beschermende functie veranderde de dijk in een ecologisch pareltje met een rijke flora en fauna.

Afstand
12,0 km
Duur
3 uur

Dit ga je zien

Startpunt: Station Klarenbeek
Hoofdweg
7382 BH Klarenbeek
Eindpunt: Station Klarenbeek
Hoofdweg
7382 BH Klarenbeek

Beschrijving

Startpunt: Station Klarenbeek
Hoofdweg
7382 BH Klarenbeek

Beleef het mooie landschap rondom de buurtschap Appen. Wandelend over een middeleeuwse dijk langs de Voorsterbeek maak je kennis met het prachtige buitengebied van de gemeente Voorst.

Ontdek de sporen van een lange strijd tegen het water. De Appense Dijk maakt deel uit van de Veluwse Bandijk, gelegen tussen Wapenveld en Klarenbeek. Dit dijkje vertelt op een unieke manier over de geaardheid van het landschap rond Appen en de belangen die hier van oudsher speelden. De vele sporen van de strijd tegen het water zijn goed zichtbaar. Maar het dijkje biedt ook kans op ontdekking van zeldzame dieren en planten.

In de vorige eeuw is de Appense Dijk grotendeels afgedankt door de bouw van een dijk met gemaal in de uitmonding van de Voorsterbeek. Maar het middeleeuwse dijkje is nog wonderlijk goed bewaard gebleven. Zo ook de vele plassen -wielen- ontstaan als gevolg van het doorbreken of het doorsteken(!) van het dijkje. Verweerde schouwpaaltjes herinneren nog aan de tijd dat de dijkgraaf van het toenmalig polderdistrict Oost-Veluwe ieder jaar het dijkje inspecteerde. Sinds de 19e eeuw is het landschap ronde de Appense Dijk compleet veranderd. Heide maakte plaats voor bos.

Intussen is rond het dijkje Moeder Natuur gaan gedijen. Dassen graven burchten in het dijklichaam. Grijze zandbijen nestelen in de dijkkruin. Kroeskarpers jagen op diertjes op de plantenrijke
kolkbodems. Wriemelende nesten van rode mieren rijzen op aan de plasoevers. En reeën rusten uit in een dennenbosje rond de dijk. De Appense Dijk is daardoor ook een ecologische parel geworden. Langs de dijkroute kunnen daardoor ook flora en fauna voor aangename verrassingen zorgen. Al zijn de aller kwetsbaarste natuurgebiedjes wel buiten de route gehouden.

Deze wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen, vanwege de onverharde en smalle paden. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen.

De route gaat over terrein waar soms ook wild beschutting vindt, om de dieren niet te verstoren graag op de paden blijven.

Betreden op eigen risico: de route komt over particulier terrein. De eigenaren hebben toestemming gegeven om over hun land te gaan. Zij vertrouwen erop dat je geen afval achterlaat en hun eigendom respecteert.

Download hier de brochure.

Eindpunt: Station Klarenbeek
Hoofdweg
7382 BH Klarenbeek