Westerborkpad

De Veluwe in oorlogstijd: - routes in het spoor van de Jodenvervolging

Ontwikkeling van fietsroutes over de Joodse Geschiedenis op de Noord-Veluwe tijdens de Tweede Wereldoorlog
Leer meer over het verhaal van de Joodse Geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Noord-Veluwe met een serie nieuwe fietsroutes. Met deze fietsroutes ga je terug in de tijd en ontdek je bijzondere verhalen en locaties uit de Tweede Wereldoorlog. De fietsroute is te combineren met het Westerborkpad en biedt aanvullende informatie over de verhalen in het omliggende gebied.   

Over het Westerborkpad
Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute die loopt van de Hollandsche Schouwburg, tijdens de oorlog een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam, naar het voormalige Kamp Westerbork. Een bijzonder pad met indrukwekkende verhalen.

Het Westerborkpad - Wandeling van Amsterdam naar Kamp Westerbork

De Veluwe in oorlogstijd: - 3 Fietsroutes over de Joodse Geschiedenis

Uitgelicht: - Elburg in Oorlogstijd

Terugblik van 2 Elburgse vrienden

Freek Broekhuizen (1927-1997) en Wim de Gunst (1928-2005) waren ongeveer dertien jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog begon. Begin mei 1995 blikten de beide vrienden nog eens terug op de jaren 1940-1945. De oorlog had hun jeugd voor een belangrijk deel bepaald. Freek en Wim woonden tijdens de oorlog beiden aan de Beekstraat. De familie Broekhuizen had een schildersbedrijf in het pand Beekstraat 11. De ouders van Wim de Gunst hadden een drogisterij in ‘t Olde Huus, het pand Beekstraat 35. Aanvankelijk leek het leven na de capitulatie in 1940 weer haar normale gang te gaan. Het was is de begintijd van de oorlog tamelijk rustig in Elburg. Dat veranderde toen in Elburg Joodse medebewoners werden opgehaald en naar werkkampen gedeporteerd. Op de stadswallen waren inmiddels bordjes opgehangen met de tekst: Voor Joden verboden. Het besef begon door te dringen wat de gevolgen van de bezetting waren.

Beide waren tijdens de oorlog actief met het verspreiden van illegale krantjes in Elburg. 

Lees verder

Locaties met verhalen - die niet vergeten mogen worden

Deze pagina, de routes en de verhalen zijn ontwikkeld in kader van het project Gelderland Herdenkt: 75 jaar vrijheid.