Stadswandeling Joods Apeldoorn

Type: Stadswandeling
Afstand: 2.8 km

Stadswandeling Joods Apeldoorn

Type: Stadswandeling
Afstand: 2.8 km

Met de stadswandeling Joods Apeldoorn stap je terug in de tijd en kom je meer te weten over deze gemeenschap die na de oorlog nooit meer hersteld is. 

Aangeboden door: Routebureau Veluwe

Aan het einde van de dertiende eeuw vestigden de eerste Joden zich in Nederland. Toch duurde het tot de achttiende eeuw voor Joden in Apeldoorn gingen wonen. Een eeuw later kwam het Joodse leven in Apeldoorn tot bloei. In de Loolaan werden de eerste huissynagogediensten gehouden waarna in 1890 de synagoge met Mikwe aan de Paschlaan geopend werd. Op het hoogtepunt telde Apeldoorn meer dan duizend Joodse inwoners die een rijk verenigingsleven kenden. Ook was het enige Israëlietisch Krankzinnigengesticht in Nederland – Het Apeldoornsche Bosch – in Apeldoorn gevestigd. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Apeldoorn nooit meer zo’n grote en levendige Joodse gemeenschap gekend.

Met de stadswandeling Joods Apeldoorn en de bijbehorende flyer stap je terug in de tijd en kom je meer te weten over deze gemeenschap die na de oorlog nooit meer hersteld is. 

Afstand
2.8 km

Dit ga je zien

Startpunt: Loolaan 9
7315 AA Apeldoorn
1

Maple Leaf Monument

Het Maple Leaf Monument, een Canadese esdoorn met daaronder een gedenksteen, herinnert aan de bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945.Lees verder

Maple Leaf Monument
Eindpunt: Paslaan 18
7311 AL Apeldoorn