Herdenken, beseffen, beleven en vieren van vrijheid op de Veluwe

De Veluwe lag, net de rest van Gelderland, in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier is het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederland nog in vele facetten te beleven.

Audiotour Canadian Walk - Persoonlijke verhalen van Canadese veteranen en Apeldoorners

Op 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd door Canadese soldaten. Tijdens de Canadian Walk beluister je 26 persoonlijke en bijzondere verhalen over deze periode van veteranen en burgers. De geluidsfragmenten in de app Canadian Walk nemen je mee van de stranden van Normandië tot aan de grens van Apeldoorn waar dappere mannen de stad bevrijdden.

De wandelroute start bij het bevrijdingsmonument 'Man met twee Hoeden' aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk 'Boom der Vrijheid' in de Apeldoornse binnenstad. 

Lees verder
Lees verder

Airborne wandelroutes - Houd de herinnering levend

Vier wandelroutes die je een verhaal vertellen over de strijd die tijdens Operatie Market Garden in de Airborne Region gevoerd werd. Tijdens de wandelingen bekijk je monumenten en bezienswaardigheden, ontdek je indrukwekkende verhalen en herinner je de slachtoffers. Meer informatie en de wandelroutes vind je hier.

Airborne Region

Operatie Market Garden speelde in de gemeenten Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem een grote rol. De naam ‘Airborne’ representeert de parachutisten en luchtlandingen. Daarom heet de regio waarin de vier gemeenten zich bevinden de Airborne Region.

Herinneren in Ede

Elk jaar op 17 september wordt de herdenking van het bombardement bij het oorlogsmonument aan de Parkweg in Ede-Zuid gehouden. Het monument herinnert aan de slachtoffers die vielen tijdens twee bombardementen op 17 september 1944. Deze werden uitgevoerd als onderdeel van operatie Market Garden. Het doel ervan waren de kazernes ten oosten van Ede, maar door het slechte zicht kwamen veel bommen verkeerd terecht. Er werden in totaal 360 bommen afgeworpen, waarbij negenentachtig burgers zijn omgekomen. Om 11.25 uur, het tijdstip waarop de eerste bommen vielen, leggen leerlingen van de scholen waar toentertijd de slachtoffers werden opgevangen, bloemen bij het monument.

Ook indrukwekkend is de herdenking van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide op 18 september. Net als in 1944 droppen vliegtuigen boven de Ginkelse Heide parachutisten.

Lees verder
Alle evenementen Airborne Ede Maand

Musea over de Tweede Wereldoorlog - op de Veluwe

Bijzondere gedenkplekken

  • Het verscholen dorp

    In de dichte bossen nabij Vierhouten bij huize "Pas Op" werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een geheim dorp gebouwd waar meer dan een jaar lang ongeveer 80 mensen zijn verborgen. Op zondag 29 oktober 1944 sloeg het noodlot toe, toen twee Landstormers per toeval op een jonge onderduiker stuitte. Het kamp werd vernietigd en executies volgden maar de meeste onderduikers wisten te ontsnappen.

    het Verscholen Dorp
    Het verscholen dorp
  • Monument Het Apeldoornsche Bosch

    De gedenkmuur in het Apeldoornsche Bosch herinnert aan de circa 1300 patiënten en personeelsleden van de joodse psychiatrische instelling het Apeldoornsche Bosch die op 22 januari 1943 gedeporteerd werden naar kamp Westerbork.

    Gedenkmuur in het Apeldoornsche Bosch
    Monument Het Apeldoornsche Bosch

De sporen van de Slag om Arnhem

Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en Operatie Market Garden vind je in het Airborne Museum in Oosterbeek. In Villa Hartenstein komen de verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen. Maar ook de burgers nemen een prominente rol in; zij doorstonden doodsangst. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. In de Airborne Experience ga je in de voetsporen van Britse parachutisten en op weg naar Arnhem in september 1944 en ontmoet je juichende burgers die al vier lange jaren gebukt gingen onder de Duitse overheersing. Maar de brug bij Arnhem blijkt ‘Een brug te ver’.

Lees verder

Dit vind je misschien ook leuk: