Papier op de Veluwe

Waterkracht en het reliëf in het landschap was in het oosten van Veluwe de motor achter de bloeiende papier- en verfindustrie. Vandaag de dag is er nog veel van het industrieel erfgoed te zien en - nog belangrijker - te beleven. Denk aan het Apeldoorns Kanaal of maak een rit met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Zie een stukje geschiedenis aan het werk bij de Eerbeekse oliemolen of bij papierfabriek De Middelste Molen. 

Waterkracht op de Veluwe

Papierfabriek De Middelste Molen

In Loenen vind je de oudste nog werkende papierfabriek van Nederland: De Middelste Molen. Die in 2022 zijn 400 jarige bestaan viert! Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog papier produceert op waterkracht en stoom en nog in de oude staat bewaard is gebleven. Proef zelf de historie in het museum, koop verschillende soorten papier of doe een van de vele workshops. Een unieke beleving voor het hele gezin!

Lees verder
Ontdek De Middelste Molen

Loenense Waterval

Met maar liefst een verval van 15 meter bezoek je de grootste waterval van Nederland in Loenen! Leuk om te bezoeken met de kinderen een fantatisch vertrekpunt voor een wandel- of fietstocht.

Lees verder
Bezoek de Loenense Waterval

Het verhaal van het landschap: - Papierroutes

Combineer de twee fietsroutes met de Veluwse Stoomtrein Maatschappij!

Tip: Combineer de fietsroute Papier hier in Eerbeek met de fietsroute Tour de Papier - beide routes zijn niet alleen via de fietsknooppunten met elkaar verbonden, ook de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij brengt je deze zomer naar locaties waar de routes te starten zijn!

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Beleef het indringende geluid van de stoomfluit. Ervaar het stampen, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn Koningslijn. Een traject dat loopt tussen de Veluwe en de IJsselvallei door, met een afwisselend bos en weidelandschap.

Lees verder
Meer informatie over de VSM
Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Industrieel Erfgoed

Landgoed Klarenbeek

Al 8 generaties lang is Landgoed Klarenbeek in handen van de familie Krepel. Zij waren het die in 1732 een koperpletterij opzette. In 1870 werd de koperslagerij omgezet tot sigarenkistenfabriek en in 1950 kwam er een deurenfabriek bij. Tegenwoordig is Landgoed Klarenbeek nog altijd de plek “waar kunst en ambacht samenstromen”. In het meubelrestauratieatelier en in de professionele keuken is de liefde voor het ambacht voelbaar. Het is de plek waar je je waardevolle interieurstukken kan laten herstellen, prachtige kunstwerken kunt bewonderen op de exposities en de passie proeft tijdens het jaarlijks terugkerende pop-up restaurant.

Lees verder
Meer over Landgoed Klarenbeek