Natuur

Mooiste natuurgebied van Nederland - De natuur ontwaakt!

Beleef de Veluwe als de natuur ontwaakt! Kom een weekend genieten van de bloeiende heide, jonge dieren en de ontwakende natuur. Een lust voor het oog en het ideale moment om in de regio te gaan wandelen of fietsen.

De vos, de das, het ree, het wild zwijn en het edelhert. De Big Five van Nederland. En op de Veluwe vind je ze allemaal! Soms worden de schotse hooglander en de bever nog genoemd – en die is er óók. Net als honderden andere zoogdieren, vogels, reptielen en insecten. Ze leven allemaal in het afwisselende landschap, volgens het Nederlands publiek een van de mooiste van het land.

In Nationaal Park de Hoge Veluwe fiets of wandel je binnen 10 minuten weer naar een heel andere sfeer: van bos naar zandverstuiving, en van korstmossteppe naar de karakteristieke heidevelden, die in augustus en september prachtig paars kleuren. 
 

Fijne fietsarrangementen

Wat hebben we toch al een prachtig weer gehad de afgelopen periode én de lente komt er aan dus het wordt alleen maar beter! Heerlijk om de Veluwe eens te ontdekken vanaf de fiets. Het mooie aan fietsen op de Veluwe is de enorme diversiteit. Het ene moment trap je lekker door de bossen en over stuwwallen, het andere moment ben je op een open vlakte, fiets je langs heidevelden of vennetjes. En wat maakt fietsen door de natuur nou nog fijner? Eén van deze heerlijke fietsarrangementen natuurlijk!

 

Bekijk de fietsarrangementen

Ontdek de nationale parken

Wild spotten op de Veluwe

Op de Veluwe heeft het wild alle vrijheid. En met een beetje geluk zie je dat ook live, als je oog in oog met ze staat. Plan een wandeling door de afwisselende landschappen – van diepe wouden tot stuifzand of heideveld. Overal vind je bijzondere diersoorten zoals het edelhert, wilde zwijn, moeflons of de vos! Kom jij ook wild spotten?

Verder lezen

Ga erop uit! - Ontdek de fiets- en wandelroutes

Fietsroute Rust en Ruimte

Fietsroute Vogelspotten in Oldebroek

Wandelroute Empese en Tondense heide

Wandelroute Kootwijkerzand

De natuur ontwaakt wandeling

Overnachten in de natuur!

Een natuurgebied zo groot als de Veluwe biedt natuurlijk vele mogelijkheden om er lekker op uit te gaan. En hoe fijn is het om te overnachten op een plek die door die prachtige natuur omringd is? Of je nou moeder natuur wil trotseren in een tentje op de camping, of toch liever geniet van wat extra comfort: er zijn volop mogelijkheden.

Bekijk de mogelijkheden

Overnachten op de Veluwe

Nederlands hoogste waterval!

De hoogste waterval van Nederland bevindt zich in de Vrijenbergspreng. Sprengen zijn gegraven Veluwse “beken” en dus geen natuurlijk ontstane watertjes. Vroeger werd sprengenwater gebruikt voor de aandrijving van verschillende soorten molens, zoals de papier-, olie- en volmolens. De Vrijenbergspreng is heeft deze functie echter nooit gekend. De spreng mondt namelijk uit in het Apeldoorns – Dierens Kanaal en dat kanaal was de reden voor het graven. Bij de opening van het kanaal bleek namelijk dat water veel te ondiep was voor de scheepvaart (slechts 60 centimeter!). Er was dus meer water nodig en hiervoor moest een spreng worden gegraven.

 

Verder lezen

Veluwse bezoekerscentra