Bekenroute

Type: Wandelroute
Duur: 2 uur 30 minuten
Afstand: 11,0 km

Bekenroute

Type: Wandelroute
Duur: 2 uur 30 minuten
Afstand: 11,0 km

Door verschillende gebieden op de Veluwe lopen veel oude beken en sprengen. Tijdens de Bekenroute je langs meerdere van deze bijzondere kleine wateren in een bosrijke omgeving: een heerlijke route om mee tot rust te komen!

Neem alvast een kijkje

Wandelen door een gebied met een verhaal? Met deze beschreven wandeling van 11 kilometer zie je de schoonheid en functie van de vele oude beken en sprengen. 

Tijdens de route kom je langs Kasteel Cannenburch, dat in de loop van de geschiedenis een belangrijke rol heeft gespeeld in de omgeving van Vaassen. Ook het gebruik van beekwater is te danken aan het kasteel. Een groot deel van de beken en de molens was namelijk in het bezit van het kasteel. De beken die je tijdens de wandeling tegenkomt lopen allemaal in elkaar over. Alhoewel er steeds minder gebruik wordt gemaakt van de beken en sprengen, profiteren de wasserij en de forelkwekerij nog steeds van het heldere water.

Afstand
11,0 km
Duur
2 uur 30 minuten

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats Juliana (tegenover Kasteel Cannenburch)
Maarten van Rossumplein 4
8171 EB Vaassen
Eindpunt: Parkeerplaats Juliana (tegenover Kasteel Cannenburch)
Maarten van Rossumplein 4
8171 EB Vaassen

Beschrijving

Startpunt: Parkeerplaats Juliana (tegenover Kasteel Cannenburch)
Maarten van Rossumplein 4
8171 EB Vaassen
  1. Vanaf de parkeerplaats voor de Cannenburch aan de Julianastraat ga je rechtsaf richting centrum Vaassen en neem je het eerste pad linksaf, Kersendijkje.
  2. Houten bruggetje over, een schelpenpaadje omzoomd door lindebomen. Vlak voor de oude watermolen (nog steeds maalderij) en het houten bruggetje over de Molenbeek ga je linksaf langs een metalen voetgangerspassage het Parkbos Cannenburch in. Je blijft steeds zoveel mogelijk rechts aanhouden, parallel aan het water aan de rechterhand. Je passeert opnieuw een houten bruggetje en gaat nog steeds rechtdoor. In het zicht van een paardensportcentrum buigt het pad af naar links. Je loopt over een aarden dam tussen de beek en gaat rechtdoor tot een brede zandweg, hier rechtsaf naar het hek toe.
  3. Je verlaat het parkbos door het smalle linkerhek en steekt bij P-21088/001 (ANWB-paddenstoel) de asfaltweg over. Rechtdoor Emmalaan, een brede zandweg met fietspad. Na ca. 1 km. op een kruising met een asfaltweg bij P20173 rechtdoor, Hattemseweg. (Je kunt hier rechtsaf voor een kijkje bij de wasserij, voormalige watermolen.) De zandweg rechtdoor blijven volgen. Je passeert na 750 meter aan je rechterhand ‘Huis Hattem’. Bij woonboerderij nummer 13 buig je met het pad, nu omzoomd door eiken, mee naar rechts. Na een houten vlonder over de beek kom je op een brede zandweg met fietspad, hier linksaf.
  4. Na krap 500 meter neem je het eerste pad linksaf. Via een dam de Molenbeek over en langs een bordje ‘Opengesteld’, een grindpad. Op een viersprong met het grindpad mee naar rechts buigen. Daarna op een T-splitsing rechts, nog steeds een grindpad. Je passeert via een brug van houten balken opnieuw de Molenbeek. Na een slagboom kom je tegenover huisnummer 32 uit op een brede zandweg met fietspad; hier linksaf. Doorlopen tot de asfaltweg en P-20175.
  5. Rechtdoor Niersenseweg, een breed halfverhard pad. Na nummer 38 buigt de weg naar links. Aan het eind linksaf. Bij de asfaltweg oversteken en rechtdoor langs een slagboom en een bordje ‘Opengesteld’. Je komt uit in de bocht van een asfaltweg en gaat hier rechtsaf. Na ca. 200 meter passeer je een sprengenbeek aan je linkerhand en je gaat direct daarna linksaf langs een bordje ‘Opengesteld’, een smal grindpad in. Een bruggetje van houten balken over. Grindpad steeds blijven volgen. Bij een weiland met de bocht mee naar rechts volgen. Op een driesprong rechtsaf, opnieuw een grindpad. Het pad buigt naar links en rechts en komt via een houten bruggetje over de beek uit op een asfaltweg (hiertegenover is een kleine parkeerplaats in het bos).
  6. Je gaat op de asfaltweg linksaf. Deze weg buigt naar rechts, maar in de bocht ga je linksaf, een brede grasweg tussen de akkers in de richting van een witte boerderij. Je passeert forellenkwekerij ‘t Hol, het graspad buigt naar rechts en komt uit op een halfverharde weg; hier naar rechts langs de houten schuren. De asfaltweg oversteken en op de Y-splitsing links aanhouden langs een bordje ‘Opengesteld’. Het eerste pad naar links negeren. Daarna, vlak voor de bosrand, links een breed bospad in. Je komt uit bij twee stenen gebouwen (nummer 59).
  7. Om een kijkje te nemen bij de Nieuwe beek rechtsaf en links meebuigen, langs de kampvuurplaats naar de beek. Voor het vervolg van de route ga je voor de stenen gebouwen linksaf. Aan het eind tegenover ‘Nieuw Niersen’ rechtsaf, een asfaltweg. Na ruim 1 km. bij P-22808 linksaf richting Gortel, Gortelseweg. Je kruist de Geelmolense beek en aquaduct links passeert aan je linkerhand boerderij de Geelmolen.
  8. Bij P-20173 rechtsaf richting Cannenburch, Emmalaan. Na een kilometer kruis je een asfaltweg en bij P-21008/001 ga je rechtdoor het hek door “Parkbos Cannenburch’ in. Deze onverharde bosweg blijf je steeds volgen. Het pad komt uit op de binnenplaats voor het kasteel. Hier rechtsaf over het grindpad voor het koetshuis langs. Met een bochtje rechtdoor over de oprijlaan in de richting van de parkeerplaats tegenover de ingang naar het kasteel.
Eindpunt: Parkeerplaats Juliana (tegenover Kasteel Cannenburch)
Maarten van Rossumplein 4
8171 EB Vaassen