"Op nog geen uur rijden van Amsterdam betreed je de Veluwe als achtertuin van de randstad. De hoeveelheid natuur en de diversiteit aan attracties maken deze regio uniek. Het Koninklijke Apeldoorn bevindt zich hartje Veluwe en combineert cultuur en natuur met het stadse. Apeldoorn kent gezellige pleintjes en een top winkelstraat. Samen met de vele pittoreske dorpjes op steenworp afstand laat ze je het beste van de Veluwe ervaren."

Paleis Het Loo

In het hart van Nederland, aan de rand van Apeldoorn, ligt het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo. Sinds 1984 is deze voormalige zomerresidentie van de Nederlandse stadhouderlijke en koninklijke familie na een grondige restauratie opengesteld voor publiek. De gevarieerde inrichting van de vertrekken maken je deelgenoot van meer dan drie eeuwen bewoning door de Oranjedynastie.

Apenheul

Een bos vol loslopende apen, dát is Apenheul. Tussen het groen loopt meer dan de helft van de apen zomaar los tussen de bezoekers. Met de handige spottips in het park hoef je er niet één te missen. Natuurlijk zijn er ook apen die niet loslopen, zoals de gorilla’s en orang-oetans. Over deze dieren kom je alles te weten tijdens de speciale presentaties in het park. Verder heeft het Apenboompad een nieuw jasje gekregen. In dit ‘regenwoud’ loop je tussen de boomtoppen én de loslopende apen. Ben je klaar met apen spotten? Kom je dan uitleven als een aap in het Na-aaphuis of geniet van een lekker, biologisch frietje met uitzicht op het gorilla-eiland.

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum, schitterend gelegen in Nationaal Park de Hoge Veluwe, herbergt de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Maar liefst 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van de wereldberoemde kunstenaar zijn er te bewonderen. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Zeer regelmatig zijn er bijzondere tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen.

 

APELDOORN - Een stad met allure

Apeldoorn heeft stadse allure met haar moderne theater Orpheus, het grote winkelgebied en het overdekte winkelcentrum 'De Oranjerie', maar zeker ook voor wat betreft restaurants, terrassen en uitgaansgelegenheden. Er is zelfs een heus ‘Proefstraatje’: de Van Kinsbergenstraat.

Daarnaast staat Apeldoorn bol van de kunst en cultuur, zoals CODA met haar museum, bibliotheek en kenniscentrum en het wereldberoemde Kröller-Müller Museum met de omvangrijke collectie van Van Gogh. Maar ook Seurat, Picasso, Léger en Mondriaan zijn met belangrijke schilderijen vertegenwoordigd in het Kröller-Müller en in de Beeldentuin wordt een unieke collectie sculpturen getoond.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe omvat 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand en telt vele verschillende plant- en diersoorten. Samen met Jachthuis Sint Hubertus, Museonder en het Kröller-Müller met de Beeldentuin vormt het Park een unieke en zeer befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur. 

Niet alleen in de omgeving is veel groen te vinden. Met de vele parken en groen loopt de Veluwe in Apeldoorn als het ware door tussen de gebouwen. Stadpark Berg & Bos illustreert dit wellicht het beste. Het park van ruim 250 hectare huisvest een prachtige bosvijver én diverse attracties zoals Lumido, Klimbos Apeldoorn en Apenheul. Nergens in Europa is een andere regio te vinden die zoveel attracties van (inter)nationale allure huisvest als de Veluwe. Met Apenheul, Julianatoren en Nationaal Museum Paleis Het Loo heeft Apeldoorn drie attracties van formaat binnen haar grenzen.

Koninklijke allure heeft de stad door de bijzondere band met het Koninklijk Huis. Hiervan is Nationaal Museum Paleis Het Loo het meest in het oog springende bewijs. Maar ook het beeld van Koningin Wilhelmina voor de Grote Kerk toont dat.

Tot de meest geliefde vakantieplekken van de Veluwe behoren Hoenderloo en Beekbergen. Rustzoekers vinden er vrijheid en frisse lucht in de bossen, op de velden en de hei. Wandelend of fietsend waan je je al snel alleen met het wild dat in de schemering ongemoeid scharrelt langs de bosrand. Met deze dorpen is Apeldoorn letterlijk een buitenstad.

Bezoek de website van Apeldoorn voor meer informatie.

Minimap Apeldoorn

Apeldoorn behoort met haar 160.000 inwoners tot de top 10 van Nederlands grootste gemeenten en ligt centraal op de Veluwe. Hierdoor is een bezoek aan de stad Apeldoorn en haar bijzondere hotspots uitstekend te combineren met een bezoekje aan haar natuurrijke omgeving. Extra handig bij een bezoek aan Apeldoorn is de Minimap Apeldoorn. In deze minimap vind je naast een kaart ook informatie over 10 toeristische toppers in de regio!  

Download de Minimap Apeldoorn

Minimap Apeldoorn