Wild kijken

Wild op de Veluwe - Spot onze eigen Big Five

Op de Veluwe heeft het wild alle vrijheid. En met een beetje geluk zie je dat ook live, als je oog in oog met ze staat. Plan een wandeling door de afwisselende landschappen – van diepe wouden tot stuifzand of heideveld. Overal vind je bijzondere diersoorten.

Ga je liever voor de Nederlandse Big Five – edelhert, wild zwijn, ree, vos en schotse hooglander? Bezoek dan een wildarena, speciale plekken waar het wild komt grazen, of boek een wildexcursie. Ssttt… wees stil, want je stem doet ze vluchten. 

De Veluwe Big Five! - Heb jij ze al gespot?

Wild, Veluwe, Natuur

Wild, Veluwe, Natuur

© PvPictures

1. Edelhert

Wist jij dat... het gewei van een edelhert wel 15 kilo kan wegen? Het hertengewei wordt elk jaar afgeworpen en vervangen door een nieuw gewei. Al na enkele weken ontwikkelen zich op de plaats van het oude gewei nieuwe kolfachtige knopen en binnen 100 dagen groeit het gewei verder uit. Soms wel 6 centimeter per dag! 

Zwijn, Wild, Natuur, Veluwe

Zwijn, Wild, Natuur, Veluwe

© Holland in Beeld

2. Wild zwijn

Wist jij dat... zwijnen nachtdieren zijn? In de zomer verlaten ze tegen de avond hun rustleger om voedsel te gaan zoeken en pas tegen het aanbreken van de dag keren ze terug naar hun slaapplek. Al wroetend en graven speuren ze in de bosbodem naar voedsel. Wanneer je tijdens een wandeling goed om je heen kijkt in het bos kun je dan ook hun sporen goed zien! 

© Jurjen Drenth

3. Ree

Wist je dat... pasgeboren reekalfjes de eerste dagen verborgen blijven in het bos? De moeder zoekt ze alleen op om te zogen. De reekalfjes blijven niet alleen doodstil liggen deze eerste dagen, maar hebben ook nog geen geur. Zelfs jachthonden kunnen ze niet ruiken! 

Wild, Veluwe, Natuur, Luc Entingh

Wild, Veluwe, Natuur, Luc Entingh

© PvPictures

4. Vos

Wist je dat... de vos een echte stalker is?! Het mannetje (rekel) volgt het vrouwtje (moertje) vaak wekenlang op de voet, totdat zij tot paren bereid is. Daarnaast heeft hij een uitzonderlijk goed gehoor, zo kan hij het piepen van een muis op 100 meter afstand horen! 

Wild, Schotse hooglander, Veluwe, Natuur

Wild, Schotse hooglander, Veluwe, Natuur

© Jurjen Drenth

5. Schotse hooglander

Wist je dat... de Schotse hooglanders worden gebruikt om de heideterreinen op te houden? Anders dan de andere dieren van de Big Five is hij geen inheemse soort, maar een echte gastarbeider afkomstig uit het westen van Schotland!

Heerlijk wild eten op de Veluwe

De blaadjes aan de bomen tonen prachtige herfstkleuren, de ochtenddauw is zichtbaar in het landschap en het haardvuur knispert gezellig. Dit is het moment waar veel wild liefhebbers naar uitkijken: het wildseizoen is geopend!

Lees verder
Meer informatie