Rolstoeltoegankelijkheid

Voor jou betekent erop uitgaan een goede voorbereiding, omdat je extra behoeften hebt rondom toegankelijkheid.Op de Veluwe begrijpen wij dit en doen wij er alles aan om jou van duidelijke informatie te voorzien. Onze gastvrije ondernemers verwelkomen je graag en bieden jou de nodige voorzieningen. Zodat je, samen met je partner, kinderen, familie of vrienden, er even lekker tussenuit kan op de Veluwe. Ga erop uit in onze veelzijdige natuur, genieten van de cultuur op onze historische plekken of in een van de vele musea. En nu je er toch bent, blijf je lekker overnachten? 

Hier hebben wij voor jou een overzicht van alle locaties die toegankelijk zijn met een rolstoel. Wanneer je hebt besloten wat je graag zou willen doen, kan je onderaan elke pagina de specifieke toegankelijkheid van de locatie vinden. 

Toegankelijke routes

Een park vol mogelijkheden! - Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Ook als je bent aangewezen op een rolstoel zijn er volop mogelijkheden om het Park te ontdekken.

Rolstoelen 
Er zijn rolstoelen beschikbaar in het Bezoekerscentrum en Museonder en in het Kröller-Müller Museum en de beeldentuin. Tevens zijn er witte rolstoelen beschikbaar voor gebruik bij de wandelingen rondom het Bezoekerscentrum. Hiervoor kan je terecht bij de werkplaats van de rijwielherstellers aan het Marchantplein.

Aangepaste rijwielen
Er zijn twee soorten rolstoelfietsen, waarmee je, met een begeleider, over de fietspaden in alle uithoeken van het Park kunt komen. Deze fietsen kan je evenals rolstoelen kosteloos gebruiken.

Ook zijn er driewielers, elektrische fietsen, tandems en fietsen met een lage instap. Het is verstandig deze rijwielen vooraf te reserveren. Je kunt ze afhalen bij de werkplaats van de rijwielherstellers aan het Marchantplein. Huur een aangepaste fiets.

Toiletten
Er zijn drie aangepaste toiletten in het Park: in het Centrumgebied aan het Marchantplein, bij Jachthuis Sint Hubertus en in Parkrestaurant De Hoge Veluwe.

Rondleidingen Jachthuis Sint Hubertus
Reguliere rondleidingen door Jachthuis Sint Hubertus zijn toegankelijk met een normale rolstoel. Je kan daarbij je eigen rolstoel gebruiken. De themarondleidingen zijn niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. 

Heb je een rolstoel van een groter formaat, dan kan je gebruik maken van een rolstoel van het Park. Deze is alleen bestemd voor gebruik binnen het Jachthuis. Gezien de beperkte ruimte kan er per rondleiding maximaal één deelnemer met een rolstoel deelnemen.

Wandelroutes
Een aantal wandelroutes is toegankelijk voor mindervaliden in een rolstoel. Speciaal voor het 75-jarig jubileum van het Park is het Landschappenpad in het centrumgebied aangelegd. Deze 4,1 kilometer lange cultuurhistorische route voert je langs enkele hoogtepunten van het Park, zoals de Franse Berg, de fundamenten van het nooit afgebouwde Grote Museum en kunstwerken van Moore, Rimckus en Rückriem.

Onderweg zijn er twee picknickplaatsen met meerdere sets, geschikt voor gebruik door mensen met een rolstoel. Ook is er de Belevingsroute. Op deze wandelroute van ruim een kilometer ervaar je de natuur net even iets anders. Beide wandelingen starten bij het Bezoekerscentrum.

Een andere wandelroute die geschikt is voor rolstoelen is de Berlagewandeling bij Jachthuis Sint Hubertus (2,6 kilometer). Hetzelfde geldt voor het pad door de beeldentuin in het Kröller-Müller-Museum. Wildobservatiepost Millelamel is ook bereikbaar per rolstoel.

Entree
Je betaalt als mindervalide het reguliere entreebedrag. Je mag wel gratis een begeleider meenemen wanneer je in het bezit bent van een invalidenkaart. Ook de auto mag dan gratis mee het Park in. 

 

Bron: Het Nationale Park de Hoge Veluwe