Koninklijk genieten

Op de Veluwe, in het bijzonder in en rondom Apeldoorn, vind je alles wat je nodig hebt om koninklijk te genieten! Na een unieke verbouwing en uitbreiding heeft Paleis Het Loo alle deuren weer geopend. Een must-visit dus, maar daarnaast is er nog zó veel meer te ontdekken! Hier geniet je van de mooiste natuur van Nederland, van de indrukwekkende (koninklijke) historie, van royale culinaire hoogstandjes en heerlijke overnachtingsmogelijkheden. Hier voel je in alles waarom koningen en stadhouders van vroeger al naar deze plek kwamen om ultiem te ontspannen.

Paleis Het Loo opent alle deuren!

Het paleis heeft na een unieke verbouwing en uitbreiding alle deuren geopend voor publiek! In de ondergrondse uitbreiding van ruim 5000 m2 kun je terecht voor een vaste tentoonstelling over de Oranjes en daarnaast wisselende tijdelijke tentoonstellingen. Het vernieuwde Paleis Het Loo straalt de grandeur uit die past bij één van Nederlands meest gerenommeerde musea! Ga in het paleis met een van de audioverhalen op pad en ervaar het verhaal van de eerste bewoners, Willem III en prinses Mary. Net als de 17e-eeuwse bezoekers ervaar je hier de ruisende fonteinen, de geurende bloemen en het prachtige uitzicht over de tuinen: een feest voor de zintuigen.

Het stallenplein is uit de tijd van koningin Wilhelmina. In het paleis zijn ook kamers van Wilhelmina en haar familieleden te zien: beleef de sfeer van de 19e en vroege 20e eeuw. Lees het artikel over Paleis Het Loo voor meer leuke en handige informatie.

Lees verder
Paleis Het Loo

Kastelen vol - macht en pracht

Vorstelijke uitjes

 • Kunst in het groen

  Gelegen in het prachtige groen van een nationaal park sta je bij het Kröller-Müller Museum oog in oog met de mooiste Van Gogh collectie ter wereld. Naast werken van andere moderne meesters zoals Monet en Mondriaan moet je ook zeker een rondje maken door de indrukwekkende beeldentuin.

  Kröller-Müller Museum voor meer info
  Kunst in het groen
 • Royal Rally

  Tijdens de Royal Rally voel je in alles waarom koningen en stadhouders van vroeger al naar dit gebied kwamen om ultiem te ontspannen. Treed per auto in hun voetsporen en ontdek wat koninklijk genieten is!

  Meer info over de rally
  Royal Rally De Grote Kerk in Apeldoorn
 • Tentoonstelling Pracht & Praal

  Maak een tijdreis van de Late Middeleeuwen naar het heden en ontmoet de interessante adellijke bewoners van Kasteel Staverden. Onderweg proef je de sfeer van weleer en toont de pauwengalerij je de innige band tussen Ermelo en de pauw.

  Bezoek Museum Het Pakhuis
  Tentoonstelling Pracht & Praal
 • Boomkroonjuwelen

  Wandel in stadspark Berg & Bos langs vier indrukwekkende en grote kunstwerken gemaakt door twee Apeldoornse kunstenaars. Bij de creatie van de zogenaamde boomkroonjuwelen is het koninklijke thema als inspiratie gebruikt.

  Meer info over de boomkroonjuwelen
  Boomkroonjuwelen

Salvé, een keizerlijk biertje!

Waar nu Bilderberg Hotel De Keizerskroon ligt lag vroeger een herberg met daarachter een brouwerij. Door de locatie naast het in 1685 gebouwde Paleis Het Loo was het een van de grootste horeca-onderneming op de Veluwe. Dat er honderden jaren geleden al bier werd gebouwen plus de verbouwing en heropening van Paleis Het Loo inspireerde de Keizerskroon een keizerlijk biertje te brouwen genaamd Salvé. Bij brouwerij de Vlijt, net even verderop, wordt het biertje op basis van beschikbare historische gegevens gebrouwen. Salvé wordt geschonken en verkocht bij De Keizerskroon.

Royale hotelarrangementen

Het groen in - Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland van maar liefst 10.500 hectare. Het domein bestaat uit twee onderdelen namelijk de Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De houtvesterij bestaat uit uitgestrekte bossen en heidevelden waarbij het Paleispark door de jaren heen wat meer verfraaid is met paden en vijvers. Het Paleispark ligt rondom Paleis Het Loo en Jachtslot Het Oude Loo en werd vroeger al gebruikt ter ontspanning voor de koninklijke bewoners en hun gasten.

Vorstelijke routes

Onthaasten en ontspannen

Druk, druk, druk! Iedereen heeft het tegenwoordig maar druk en dan kan er nog wel eens vergeten worden te ontspannen. Gun jezelf eens wat en laat je een dagje verwennen bij Thermen Bussloo of de Veluwse Bron. Ga voor een heerlijke massage of zweet de stress eruit in de sauna. Voor een onbezorgd avondje uit kun je terecht bij Theater Orpheus. Van cabaret tot klassieke muziek en van toneel tot theaterconcerten.

Lees verder
Theater Orpheus - Hanoszaal

Prinsheerlijk overnachten

Koninklijke locaties - in de gemeente Apeldoorn

Apeldoorn heeft een bijzondere band met het Koninklijk Huis. De royals vestigde zich hier vroeger al en vandaag de dag is het de woonplaats van Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. Ook zijn er diverse kunstwerken in Apeldoorn geschonken aan de Koninklijke Familie, bijzondere wandelingen uitgezet én zijn een aantal Apeldoornse bedrijven zelfs officieel hofleverancier. Al die koninklijke locaties in Apeldoorn bekijk je hier.