Hanzesteden

Voel de historie - Machtig mooie Hanzesteden op de Veluwe

Toen Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren, waren de Hanzesteden al machtige handelscentra. Op de Veluwe floreerden Harderwijk, Elburg en Hattem dankzij hun gunstige ligging aan IJssel en Zuiderzee. Met een van de Hanzeroutes fiets je, deels over de oude handelswegen, van de een naar de ander.

Wandel over de karakteristieke keitjesstoepen van de bijna perfect vierkante vissersvesting Elburg van bezienswaardigheden naar musea. Of voel in ondernemend Harderwijk de oude handelsgeest in de bijzondere boetiekjes en conceptstores. Het schilderachtige Hattem trok naast kooplieden ook veel kunstenaars. Zoals Jan Voerman, wiens wolkenluchten boven de IJssel je kunt bewonderen in het Voerman Museum. 

Krijg je geen genoeg van de middeleeuwse stadjes? Ook de overige Nederlandse Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Hasselt, Kampen, Zwolle en Deventer vind je niet ver van de Veluwe.

Pittoresk Hattem

Hattem is één van de Hanzesteden op de Veluwe, met duidelijk haar eigen charme en identiteit. De roemrijke geschiedenis van het middeleeuwse Hanzeverbond heeft hier zijn sporen achtergelaten en de stad omgetoverd tot aantrekkelijke toeristische trekpleister.

Het kleine en compacte Hattem is omringd door prachtige natuurgebieden: de uitgestrekte uiterwaarden langs de IJssel, de bosrijke Noord-Veluwe en het polderlandschap in het noorden. In de binnenstad zijn veel authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke terrassen. Hattem is daarnaast niet één maar drie musea rijk!

Lees verder
Ontdek Hattem

Historisch Harderwijk

Harderwijk bruist! Deze prachtige eigentijdse stad heeft meer dan 100 monumenten, pittoreske straatjes en sfeervolle pleinen. Al sinds 1252 wordt Harderwijk – ooit gelegen aan de Zuiderzee – aangeduid als Hanzestad. Er zijn zelfs nog delen van de oude muur te vinden, compleet met indrukwekkende torens.

De culinaire stad biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Op de Vischmarkt vind je twee sterrenrestaurants waar je terecht kan voor een smaakvolle beleving. Daarnaast vindt er elk jaar de culinaire ontdekkingstocht Culihoppen Harderwijk plaats.

Lees verder
Ontdek Harderwijk

Visserstad Elburg

Wie in Elburg stad loopt, waant zich in de middeleeuwen. De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vesting een sfeervolle omgeving waar je heerlijk kan wandelen. Het ontwerp van de vissersstad is gebaseerd op het principe van de gulden snede, een zeldzaamheid in de stedenbouw, waaraan de stad zijn kenmerkende vorm met het rechthoekige stratenpatroon dankt.

Lees verder
Ontdek Elburg

Altijd iets te beleven

Hanzestories
Beleef de Hanzesteden en ommelanden precies zoals jij wil door middel van Hanzestories! Via de web app kies je een personage en bijbehorende route. Er zijn personages variërend van ‘Salesmanager Hanz’ tot ‘Hanzeheer Julius’. Met een verscheidenheid aan routes, van een stadswandeling door een Hanzestad tot een fietsroute door de ommelanden. Met de prikkelende Hanzestories wordt de geschiedenis tot leven gebracht en worden de Hanzesteden verbonden met de achterliggende gebieden. Er is voor ieder wat wils!

 

Hanzesteden fietsroute
Fiets in de voetsporen van de vroegere kooplieden van Hanzestad naar Hanzestad. Door Nederland en Duitsland, langs de Rijn en de IJssel, waar in de late middeleeuwen de koggeschepen voeren die welvaart en rijkdom brachten. De internationale Hanzesteden-fietsroute neemt je 450 kilometer lang mee langs afwisselende landschappen met onvergetelijke vergezichten en doet de stadscentra van de Hanzesteden aan. Vind je 450 kilometer wat ver? Je kunt natuurlijk ook een etappe doen óf een Hanzerondje door het achterland van de Hanzesteden. Ook die vind je op hanzestedenfietsroute.nl.

De Hanze Podcast
De Hanze. Een bekende term, maar wat houdt het eigenlijk in? Het was een gouden tijd voor het oosten van Nederland, lang voor het westen ging floreren. Radiomaakster Astrid de Jong dook in de geschiedenis en vond regionale trots, anekdotes, oude documenten en vooral heel veel liefde voor de Hanzeverhalen. Je hoort het in De Hanze Podcast. Een podcastserie van 4 delen, mede mogelijk gemaakt door het INTERREG-project Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden.

Het water op!
Vergeet geen bezoek te brengen aan het water bij de Hanzesteden! Vanuit Elburg kun je inschepen op een historische botter en een vaartocht meemaken. Ook vanuit Harderwijk en Hattem worden er tal van vaartochten aangeboden. Zelf een boot(je) huren kan hier natuurlijk ook. Voor wie van zonnen en zwemmen houdt is het stadsstrand van Harderwijk een aanrader. Je vindt dit strand net buiten het historische centrum. 

Volop Hanze-inspiratie

Laat je inspireren - Door jouw voorgangers