Cultuur en Historie

De Veluwe is een waar walhalla wanneer je je graag in geschiedenis verdiept. Het gebied zit vol met waardevolle herinneringen die je mee terug nemen naar de tijd van indrukwekkende kastelen en landgoederen, prachtige Hanzesteden, het industriële erfgoed en de Tweede Wereldoorlog.

Meer dan 300 jaar kozen de Oranjes de Veluwe om te wonen, te werken, voor ontspanning en vrije tijd. Nu kun jij koninklijk flaneren in de stallen, koetshuizen en historische baroktuinen van Paleis Het Loo. Meer geschiedenis vind je in de regionale musea. Over de kunstenaarskolonie bijvoorbeeld, die zich eind 19e eeuw vestigde bij Nunspeet.

Highlights - in cultuur & historie

Veluwe, als kunst je lief is

Midden tussen 5.500 hectare bos, heidevelden en zandverstuivingen ligt het Kröller-Müller Museum. Het museum bezit de tweede grootste Van Gogh-verzameling ter wereld met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Vergeet ook zeker niet een rondje te maken door een van de grootste beeldentuinen van Europa met ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars. Van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet en van Marta Pan tot Pierre Huyghe.

Lees verder
Ontdek Kröller-Müller Museum

Ben je hier al eens geweest?

Het Veluws industrieel erfgoed

Vandaag de dag is er op de Veluwe nog veel van het industrieel erfgoed te zien en - nog belangrijker - te beleven. Denk aan het Apeldoorns Kanaal of maak een ritje met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Zie een stukje geschiedenis aan het werk bij de Eerbeekse oliemolen of bij papierfabriek De Middelste Molen. Deze laatste produceert al sinds 1622 papier en is de enige nog in oude staat bewaard gebleven papierfabriek in Nederland.

Lees verder
Industrieel erfgoed v2
  • Industrieel erfgoed v2

Herdenken op een bijzondere manier

Op Nationaal Ereveld Loenen liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Militairen en burgers die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of in geweld­dadige conflicten daarna. Aan de rand van het ereveld staat sinds kort een nieuw herdenkings- en educatiecentrum. Daar hoor je aangrijpende verhalen. En dat gebeurt op een bijzondere manier. Als bezoeker sta je voor een spiegel, waarop een manshoge film wordt afgespeeld. Op die manier sta je letterlijk oog in oog met nabestaanden die vertellen over hun dierbaren die op het ereveld begraven liggen. In de andere zaal van het bezoekerscentrum kun je luisteren naar de ervaringen van veteranen die hebben deelgenomen aan (vredes)missies van na 1945.

Lees verder
Beleef het bezoekerscentrum

Kunst op de Veluwe - Ontdek de verborgen parels

Kunst en de Veluwe gaan hand in hand samen. Verspreid over de hele Veluwe vind je de mooiste kunstcollecties, verrassende exposities en lokale geschiedenis. Wie denkt dat kunst en musea saai zijn, heeft het mis! Dankzij het grote aanbod is er genoeg te beleven. Zo vind je er musea die in het teken staan van muziek, mode, impressionisme, treinen en speelgoed, en zelfs kippen en kuikens! Voor iedereen is er wel iets! Welk museum ga jij bezoeken?

Lees verder
Bekijk het aanbod

Spring op de fiets en ga terug in de tijd

Uniek overnachten in een kasteel

Bij de vele kastelen en landgoederen op de Veluwe is er van alles te beleven! Bezoek de leuke landgoedfairs, ga op ontdekkingstocht binnen de eeuwenoude kasteelmuren of neem plaats in het koetshuis voor een heerlijk diner. Maar wat nou zo bijzonder is, is dat je bij een aantal van deze kastelen zoals Kasteel Engelenburg en Kasteel de Essenburgh ook kunt blijven slapen. Hoe speciaal is dat?! Hierbij een aantal tips voor een unieke overnachting.

Lees verder
Ontdek alle kastelen
Kasteel Engelenburg