Cultuur en Historie

Royaal cultureel - Koningen en kunstenaars op de Veluwe

Meer dan 300 jaar kozen de Oranjes de Veluwe om te wonen, te werken, voor ontspanning en vrije tijd. Nu kun jij koninklijk flaneren in de stallen, koetshuizen en historische baroktuinen van Paleis Het Loo. Meer geschiedenis vind je in de regionale musea. Over de kunstenaarskolonie bijvoorbeeld, die zich eind 19e eeuw vestigde bij Nunspeet.

Kunstliefhebbers komen hoe dan ook aan hun trekken op de Veluwe. Het Kröller-Müller Museum heeft de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld én een prachtige beeldentuin. En in het Apeldoornse CODA museum zie je moderne, beeldende kunst met extra aandacht voor sieraadontwerp en papierkunst.
 

Ontdek de verborgen parels

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de kleine, regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

Lees meer

Veluwe: als kunst je lief is!

Midden tussen 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en Zandverstuivingen ligt het Kröller-Müller Museum. Het museum bezit de tweede grootste Van Gogh-verzameling ter wereld met bijna 90 schilderijen. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. 

Meer informatie

Musea

Hanzesteden

Macht en Pracht

Musea in de Hanzesteden

De Hanzesteden zijn natuurlijk al pareltjes op zich: al wandelend door de straten zie je de mooiste, gekleurde gebouwen en de gezelligste plekjes om even bij te komen van de vele indrukken. Wil je toch nog wat dieper in de rijke geschiedenis duiken van deze eeuwenoude historie, dan zijn de deuren van de musea in de Veluwse Hanzesteden voor jou geopend! Bekijk hier onze tips.

Lees meer

Ook zo genoten op de Veluwe? - Deel je foto's via #visitveluwe!