Cultuur en Historie

De Veluwe is een waar walhalla wanneer je je graag in geschiedenis verdiept. Het gebied zit vol met waardevolle herinneringen die je mee terug nemen naar de tijd van indrukwekkende kastelen en landgoederen, prachtige Hanzesteden en het industriële erfgoed.

Meer dan 300 jaar kozen de Oranjes de Veluwe om te wonen, te werken, voor ontspanning en vrije tijd. Nu kun jij koninklijk flaneren in de stallen, koetshuizen en historische baroktuinen van Paleis Het Loo. Meer geschiedenis vind je in de regionale musea. Over de kunstenaarskolonie bijvoorbeeld, die zich eind 19e eeuw vestigde bij Nunspeet.

Het Veluws industrieel erfgoed

Vandaag de dag is er op de Veluwe nog veel van het industrieel erfgoed te zien en - nog belangrijker - te beleven. Denk aan het Apeldoorns Kanaal of maak een ritje met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Zie een stukje geschiedenis aan het werk bij de Eerbeekse oliemolen of bij papierfabriek De Middelste Molen. Deze laatste produceert al sinds 1622 papier en is de enige nog in oude staat bewaard gebleven papierfabriek in Nederland.

Kunst van en op papier
Dat er heel veel mogelijk is met papier zie je van 10 juni tot en met 27 oktober bij CODA Museum. Ontdek hier de pracht van papier bij de tentoonstelling Paper Art 2019. Dompel je onder in de wereld van papier met het recente werk van 39 kunstenaars en ontwerpers. Van raadselachtige ruimte vullende werelden tot verfijnde sieraden, van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst.

Gelderland Herdenkt 75 jaar vrijheid

Precies 75 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Met een uitgebreid programma staan we op de Veluwe en in de rest van Gelderland stil bij de oorlog en vieren we dat we 75 jaar in vrijheid leven. 

Bekijk de agenda

Musea

Hanzesteden

Macht en Pracht

Veluwe, als kunst je lief is

Midden tussen 5.500 hectare bos, heidevelden en zandverstuivingen ligt het Kröller-Müller Museum. Het museum bezit de tweede grootste Van Gogh-verzameling ter wereld met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Vergeet ook zeker niet een rondje te maken door een van de grootste beeldentuinen van Europa met ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars. Van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet en van Marta Pan tot Pierre Huyghe.

Meer informatie

Spring op de fiets en ga terug in de tijd

Uniek overnachten in een kasteel

Bij de vele kastelen en landgoederen op de Veluwe is er van alles te beleven! Bezoek de leuke landgoedfairs, ga op ontdekkingstocht binnen de eeuwenoude kasteelmuren of neem plaats in het koetshuis voor een heerlijk diner. Maar wat nou zo bijzonder is, is dat je bij een aantal van deze kastelen zoals Kasteel Engelenburg en Kasteel de Essenburgh ook kunt blijven slapen. Hoe speciaal is dat?! Hierbij een aantal tips voor een unieke overnachting.

Lees meer

Ook zo genoten op de Veluwe? - Deel je foto's via #visitveluwe!