Cultuur en Historie

De Veluwe is een waar walhalla voor wie zich graag in geschiedenis verdiept. Het gebied zit boordevol met waardevolle verhalen die je mee terug nemen naar de tijd van indrukwekkende kastelen en landgoederen, prachtige Hanzesteden, het industriële erfgoed en de Tweede Wereldoorlog.

Meer dan 300 jaar kozen de Oranjes de Veluwe om te wonen, te werken, voor ontspanning en vrije tijd. Nu kun jij koninklijk flaneren in de stallen, koetshuizen en historische baroktuinen van Paleis Het Loo. Meer geschiedenis vind je in de regionale musea. Over de kunstenaarskolonie bijvoorbeeld, die zich eind 19e eeuw vestigde bij Nunspeet.

Highlights - in cultuur & historie

Ontdek de Veluwezoom!

De meeste mensen kennen de Veluwezoom van de heuvels en heidevelden van het Nationaal Park Veluwezoom. Het gebied staat bekend om de vele mogelijkheden om te wandelen en fietsen, maar er zijn nog veel meer bijzondere plekken en verhalen. Om te beginnen is het gebied van de Veluwezoom veel groter. Het ligt aan de zuidkant van de Veluwe als een lint langs de Rijn richting de IJssel, tussen de gemeenten Wageningen en Brummen. Hier zijn vele Veluwezoom-verhalen te beleven! Kom ze zelf ontdekken - bijvoorbeeld op de fiets. Onderweg vind je een serie van buitenexposities op plekken met een bijzonder verhaal. Scan de QR-code op het object voor meer informatie en om alle buitenexposities op de Veluwezoom te ontdekken!

Lees verder
Meer lezen

Het Kröller-Müller Museum

In dit museum komt al het moois samen. De unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur staat garant voor een bijzondere ervaring. Het museum bezit de tweede grootste Van Gogh-verzameling ter wereld met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Vergeet ook zeker niet een rondje te maken door een van de grootste beeldentuinen van Europa met ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars. Van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet en van Marta Pan tot Pierre Huyghe.

Lees verder
Ontdek het Kröller-Müller Museum

CODA Museum - in Apeldoorn

CODA Museum besteedt aandacht aan regionaal en lokaal erfgoed en toont hedendaagse kunst en vormgeving. De historische collectie van CODA verhaalt over de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe en bevat ook objecten en deelcollecties die van (inter)nationale betekenis zijn. Een goed voorbeeld is de collectie houten ADO speelgoed. Een bijzondere en unieke deelcollectie is de collectie sieraden, met ruim 10.000 objecten de grootste museale collectie moderne sieraden wereldwijd en om het jaar is CODA Paper Art het hoogtepunt in CODA Museum.

CODA Museum

Ben je hier al eens geweest?

Het Veluws industrieel erfgoed

Vandaag de dag is er op de Veluwe nog veel van het industrieel erfgoed te zien en - nog belangrijker - te beleven. Denk aan het Apeldoorns Kanaal of maak een ritje met de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Zie een stukje geschiedenis aan het werk bij de Eerbeekse oliemolen of bij papierfabriek De Middelste Molen. Deze laatste produceert al sinds 1622 papier en is de enige nog in oude staat bewaard gebleven papierfabriek in Nederland.

Lees verder

Herdenken op een bijzondere manier

Op Nationaal Ereveld Loenen liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Militairen en burgers die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of in geweld­dadige conflicten daarna. Aan de rand van het ereveld staat sinds kort een nieuw herdenkings- en educatiecentrum. Daar hoor je aangrijpende verhalen. En dat gebeurt op een bijzondere manier. Als bezoeker sta je voor een spiegel, waarop een manshoge film wordt afgespeeld. Op die manier sta je letterlijk oog in oog met nabestaanden die vertellen over hun dierbaren die op het ereveld begraven liggen. In de andere zaal van het bezoekerscentrum kun je luisteren naar de ervaringen van veteranen die hebben deelgenomen aan (vredes)missies van na 1945.

Lees verder
Ontdek het bezoekerscentrum

Kunst op de Veluwe - Ontdek de verborgen parels

Kunst en de Veluwe gaan hand in hand samen. Verspreid over de hele Veluwe vind je de mooiste kunstcollecties, verrassende exposities en lokale geschiedenis. Wie denkt dat kunst en musea saai zijn, heeft het mis! Dankzij het grote aanbod is er genoeg te beleven. Zo vind je er musea die in het teken staan van muziek, mode, impressionisme, treinen en speelgoed, en zelfs kippen en kuikens! Voor iedereen is er wel iets! Welk museum ga jij bezoeken?

Lees verder
Bekijk het aanbod

Stap terug in de Middeleeuwen!

Stap terug in de Middeleeuwen! In een spannende route door de grafkelders en de kerkzaal van de Eusebiuskerk maak je kennis met de mensen van toen. De kleine metalen trap achterin de kerkzaal brengt de bezoeker onder de Eusebius naar de fundamenten van de Sint Maartenskerk en grafkelders met het praalgraf van Karel van Gelre staat. Boven het praalgraf hangt een baldakijn (eikenhouten kastconstructie) met een gipsen beeld van de knielende Karel van Gelre in het harnas dat hij rond 1515 heeft gedragen. Dit is het oudste harnas dat in Nederland is gemaakt, waarvan de oorspronkelijke drager én de maker bekend zijn. Daarnaast is er nog een indrukwekkende grote luidklok, vier gildetafels uit 1766 en nog veel meer moois! Naast de oude schatten in de kerk is er ook sensatie: hoog in de toren zijn twee glazen balkons! Geniet hier van het allerbest uitzicht over Arnhem!

Lees verder
Meer over de Eusebius

Spring op de fiets - en ga terug in de tijd

Overnachten in een kasteel

Bij de vele kastelen en landgoederen op de Veluwe is er van alles te beleven! Bezoek de leuke landgoedfairs, ga op ontdekkingstocht binnen de eeuwenoude kasteelmuren of neem plaats in het koetshuis voor een heerlijk diner. Maar wat nou zo bijzonder is, is dat je bij een aantal van deze kastelen zoals Kasteel Engelenburg ook kunt blijven slapen. Hoe speciaal is dat?! Hierbij een aantal tips voor een unieke overnachting.

Lees verder
Meer kasteelovernachtingen
Kasteel Engelenburg