"Zoals het Hattemse volkslied luidt: "er ligt een stadje aan de IJssel daar op de grens van wei en bos." Dat weet ik als geen ander, ik wandel graag in de prachtige omgeving soms langs de IJssel of door het bos. Graag loop ik door het historische centrum waar ik gastvrij word ontvangen in een van de vele winkels en sfeervolle boetiekjes die Hattem te bieden heeft. Daarna rust ik lekker uit op een van de gezellige terrasjes midden in het centrum. Ik voel me echt zoals de slogan zegt; van Hattem Welkom!"

Vadesto Outdoor Survival

De pittoreske oude Hanzestad Hattem is prachtig omgeven door het water van de IJssel en het Apeldoorns Kanaal. Je kunt er een vaartocht boeken of zelf actief zijn op het water. Er is dan ook een groot aanbod aan watersporten te vinden. Zo kan je bij Vadesto Outdoor Adventure tochten in allerlei vaartuigen over het water maken. Van rustige natuurboottochten over het Apeldoorns Kanaal tot ontspannen ronddobberen in een klomp!

Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is met drie panden en een tunnel onder de straat, het grootste en meest veelzijdige Bakkerijmuseum van ons land. In dit belevingsmuseum, geschikt voor jong en oud, loop je door de geschiedenis van brood en banket. Ga terug in de tijd bij de bakdemonstraties in de traditionele takkenbossenoven of neem een kijkje achter de schermen in onze moderne bakkerij.

Anton Pieck Museum

Treed via de historische binnentuin binnen in de sprookjesachtige wereld van Anton Pieck. Struin rond in het knusse museum en waan je in Pieck's atelier terwijl je van heel dichtbij zijn werkplek en materiaal bewondert en je je inleeft in de vele sprekende schilderijen, etsen en grafieken. Bekijk de inspirerende wisseltentoonstellingen en beleef de vele workshops en activiteiten voor jong en oud.

RONDUIT HATTEM

Hattem, cultuurstad
Het pittoreske uiterlijk van Hattem en omgeving trok begin 1900 tal van schilders aan, die de Hollandse wolken boven de IJssel trachtten te vereeuwigen. Jan Voerman was één van hen. In het Voerman Museum Hattem zijn tal van zijn prachtige werken te bewonderen evenals van zijn zoon Jan Voerman junior, nationaal bekend vanwege zijn transparante aquarellen uit de Verkade albums.

De bekende illustrator Anton Pieck was ook zeer gecharmeerd van Hattem. Hier herkende hij iets van de sfeer uit zijn eigen werk. Geen wonder dat het Anton Pieck Museum er een plaatsje vond, ontworpen door de meester zelf. Het prachtige overzicht van zijn werk toont aan dat hij niet alleen een meester was in het vervaardigen van de bekende nostalgische prenten; litho’s, etsen, reistekeningen,  en olieverfschilderijen tonen zijn veelzijdigheid aan.

In het Nederlands Bakkerijmuseum wordt op verrassende wijze de geschiedenis van brood en banket weergegeven. Meerdere keren in de week wordt er gebakken, soms in de 200 jaar oude takkebossenoven. Het hele jaar zijn er demonstraties en rondleidingen.

De Markt met de vele horecagelegenheden vormt het warm kloppend hart van de stad. Bezoekers worden in de zomer met de regelmaat van de klok (van de Grote Kerk) getrakteerd op carillonconcerten.

Om het jaar vindt het Dikke Tinne Festival of het Chocoladefestival plaats. Het Dikke Tinne Festival is een historisch festival waarin het rijke Hanzeverleden herleeft. Tijdens het Chocoladefestival. wordt met chocola gebeeldhouwd, geschilderd en haren geverfd. Naast deze evenementen is er het hele jaar door genoeg te beleven in Hattem. Denk hierbij aan onder andere ‘De langste dag van Hattem’, de regiobreed bekende kerstmarkt, de grootste rommelmarkt van de Veluwe en de jaarlijkse ruiterdagen in de bossen van landgoed Molecaten.

Het Toeristisch Informatie Punt op de Markt organiseert diverse wandelingen en fietstochten.

Hattem, winkelstad
Hattem bruist van het leven door haar ruime winkelaanbod in gezellige straten en stegen. Mode, kunst,  antiek, nijverheid en vakmanschap zijn te vinden in een straal van 300 meter.  Na het winkelbezoek is het goed toeven in de vele horecagelegenheden en op de terrassen, waarbij ambachtelijk ijs en chocolade niet ontbreken. Parkeergelegenheden in en rond de stad zijn er voldoende en het parkeren is gratis.

Hattem, omringd door natuur 
Hattem is omringd door prachtige natuurgebieden. Met haar ligging aan de noordrand van de Veluwe ben je in korte tijd in natuurgebied ´t Algemene Veen. Daar vind je heide, Jeneverbesbosjes, stuifzand. Nabijgelegen bevindt zich Wiessenbergse kolk, een waar ideaal verblijfsgebied voor watervogels en bevers en natuurlijk de uiterwaarden en de rivier de IJssel met het ´Kleine Veer´ (pontveer), met verbinding naar Zwolle.


Bekijk meer informatie over Hattem.