Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum, schitterend gelegen in het Nationale Park De Hoge Veluwe, herbergt de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Maar liefst 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van de wereldberoemde kunstenaar zijn er te bewonderen. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Bezoek de website van het Kröller-Müller Museum voor meer informatie.

-        Durven zij ook op een Blind date met een kunstwerk? Sinds kort hebben wij een uitgebreid programma voor families waarbij ze voorafgaand aan het museumbezoek op Blind date kunnen gaan met een kunstwerk uit onze collectie. De kinderen krijgen een envelop thuisgestuurd met gekke opdrachten en vrolijke vragen. Uiteindelijk bezoeken ze het museum om te ontdekken of ze een klik hebben met het kunstwerk van hun date! Meer informatie: www.krollermuller.nl/blind-date

-        Het Museum Dobbelspel – werp jezelf door het museum! Met het Museum Dobbelspel ga je op zoek naar verborgen details. Welke kunstenaar gebruikte het allerkleinste penseeltje? In welk kunstwerk zou jij wel een nachtje willen slapen? En wie kan er iets lekkers te eten vinden in de schilderijen? Het Museum Dobbelspel is een groot succes! Lees er meer over in deze enthousiaste blog van Astrid Poot: https://lekkersamenklooien.nl/lekkersamenklooien/klooien-in-het-wildste-museum-van-nederland/

-        Om bij te komen van al het avontuur kan er ook nog geschilderd worden als Van Gogh, Mondriaan of Seurat met het Digitale Schilderspel. Meer informatie: www.krollermuller.nl/schilderspel

Kröller-Müller Museum, een tweede thuis

Het Kröller-Müller Museum is het tweede thuis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op-één-na grootste Van Goghcollectie ter wereld. Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Samen met haar echtgenoot Anton Kröller kocht ze bijna 11.500 kunstwerken. Van Gogh is haar persoonlijke favoriet. Zijn werk vormt het hart van de collectie. 

 

Geniet van beelden, architectuur, en meer!

Het Kröller-Müller Museum heeft een van de grootste beeldentuinen van Europa. Ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars als Auguste Rodin, Henry Moore, Jean Dubuffet en Joep van Lieshout staan verspreid over de 25 hectare grote tuin en vinden daar hun natuurlijke bestemming. Daarnaast sieren de paviljoens van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld de tuin: twee juweeltjes uit de jaren 60 die hier opnieuw een plaats hebben gekregen.

De beeldentuin is het hele jaar open en ademt ieder seizoen een andere sfeer. Geniet van de beelden, de architectuur én van de natuur!

De mecenas en de ‘verversbaas’: Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck

14 oktober 2017 – 2 april 2018

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl werd opgericht.
Het Kröller-Müller is met topwerken van onder anderen Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld een van de schatkamers van De Stijl. De basis hiervoor is gelegd door Helene Kröller-Müller. Met Bart van der Leck sloot zij zelfs voor meerdere jaren een overeenkomst die haar recht gaf op eerste koop van zijn werk. Dit leidde tot een imposante verzameling.

De mecenas en de ‘verversbaas’. Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck laat een selectie zien van de tweeënveertig schilderijen en zo’n vierhonderd tekeningen uit de museumcollectie. Ze tonen de ontwikkeling van Bart van der Leck vanuit het perspectief van Helene Kröller-Müller. Aan de hand van de vele brieven die ze hem schreef volgen we haar gedachtegang en zien we hoe het nieuwe werk van Bart van der Leck zich verhoudt tot de rest van haar collectie.

De tentoonstelling sluit aan bij het internationale themajaar Mondrian to Dutch Design, 100 years of shaping the world naar aanleiding van de oprichting van De Stijl honderd jaar geleden. Met een omvangrijk programma eren
musea en erfgoedlocaties in heel Nederland Bart van der Leck en de andere leden van het eerste uur, zoals Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Vilmos Huszár.