Hattem

Hattem is één van de Hanzesteden op de Veluwe, met duidelijk haar eigen charme en identiteit. De roemrijke geschiedenis van het middeleeuwse Hanzeverbond heeft hier zijn sporen achtergelaten en de stad omgetoverd tot aantrekkelijke toeristische trekpleister.

Het kleine en compacte Hattem is omringd door prachtige natuurgebieden: de uitgestrekte uiterwaarden langs de IJssel, de bosrijke Noord-Veluwe en het polderlandschap in het noorden. In de binnenstad zijn veel authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke terrassen. Hattem is daarnaast niet één maar drie musea rijk!

Het Voerman Stadsmuseum Hattem is, een museum voor beeldende kust, historie en archeologie. Het Anton Pieck Museum herbergt met een prachtig overzicht van het werk van deze meester. In het Nederlands Bakkerijmuseum wordt op verrassende wijze de geschiedenis van brood en banket weergegeven.

Cultuurstad

Het pittoreske uiterlijk van Hattem en omgeving trok begin 1900 tal van schilders aan, die de Hollandse wolken boven de IJssel trachtten te vereeuwigen. Jan Voerman was één van hen. In Het Voerman Stadsmuseum Hattem zijn tal van zijn prachtige werken te bewonderen. 

De bekende illustrator Anton Pieck was ook zeer gecharmeerd van Hattem. Hier herkende hij iets van de sfeer uit zijn eigen werk. Geen wonder dat het Anton Pieck Museum er een plaatsje vond, ontworpen door de meester zelf.

In het Nederlands Bakkerijmuseum wordt op verrassende wijze de geschiedenis van brood en banket weergegeven. Meerdere keren in de week wordt er gebakken, soms in de 200 jaar oude takkebossenoven. Het hele jaar zijn er demonstraties en rondleidingen.

Lees verder

Winkelstad

Hattem bruist van het leven door haar ruime winkelaanbod in gezellige straten en stegen. Mode, kunst, antiek, nijverheid en vakmanschap zijn te vinden in een straal van 300 meter. Na het winkelbezoek is het goed toeven in de vele horecagelegenheden en op de terrassen, waarbij ambachtelijk ijs en chocolade niet ontbreken. Parkeergelegenheden in en rond de stad zijn er voldoende en het parkeren is gratis.

Lees verder

Wat is er te doen in Hattem?