
Verborgen parels op de Veluwe
In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Ook op de Veluwe! Speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!
hardop lachen - om de werken van Marius van Dokkum
Hét handelsmerk van Marius van Dokkum? De humor die hij in zijn schilderijen verwerkt. Het is dan ook moeilijk om niet te lachen bij een bezoekje aan het Marius van Dokkum Museum. Naast schilderijen hangen er ook portrettekeningen, stillevens en illustraties uit kinderboeken aan de muren. Door de talrijke details is er altijd veel te zien en te ontdekken.
Ontdek - (oude) ambachten
Beleef de geschiedenis van de Veluwe! In het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse worden verschillende tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van streekgeschiedenis en eigentijdse kunst. Neem een kijkje in een boerenerf met een 300 jaar oude boerderij en ontdek hoe een gezin hier aan het begin van de vorige eeuw leefde.
De Mariahoeve in Putten is een mooi voorbeeld van een Veluwse boerderij uit ca. 1900, waarin het hele gezin werkte. Het boerenbedrijf bestond uit koeien, varkens, kippen, een paard, een moestuin, een boomgaardje en wat bouwland. Wat de Mariahoeve uniek maakt, is dat ‘alles’ er nog is, zoals Maria het in 2003 heeft nagelaten.
Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense Molenbeek maakt al sinds 1622 papier. Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog papier produceert op waterkracht en stoom en nog in de oude staat bewaard is gebleven.




Dorpshistorie - mode & impressionisme
Midden in het dorp Lunteren staat het vernieuwde Museum Lunteren voor Kunst en Cultuurhistorie. Een blikvanger waarin historie en eigentijdse architectuur verrassend samengaan met een schitterende diversiteit aan inhoud in de verschillende zalen. Het museum toont de geschiedenis van het dorp en de omgeving. Bij binnenkomst in de Noordmanszaal op de begane grond van de nieuwe, strakke vleugel word je nu verrast met de spraakmakende expositie ’COOL.....INUIT ART’. Hiermee heeft Museum Lunteren een Europese primeur in huis!
Ook te zien in de prachtig ingerichte ‘Schat'zaal: een nooit vertoonde, unieke collectie schilderijen van de Veluwse impressionist Martinus Nefkens (1866-1941). Daarnaast beschikt het museum over een galerie voor hedendaagse kunst.
In het Rijksmonument 'De Koepel', midden in het Luntersche Buurtbosch is een permanente expositie van Museum Lunteren te zien die een inkijkje geeft in het vroegere leven van de bewoners op de Goudsberg.
Kunst, historie en archeologie - in het Voerman Museum Hattem
Ontwikkeling van het orgel
Wist je dat een orgel het oudst bewaard gebleven instrument van Nederlandse makelij is? In het Nationaal Orgelmuseum in Elburg leer je alles over dit instrument.
Gehuisvest in een indrukwekkend 14e-eeuws stadskasteel vind je het enige Nederlandse museum gewijd aan het pijporgel. Via de kelders van het gebouw wandel je als het ware door de eeuwen heen naar de 21e eeuw, die zich helemaal bovenin het pand bevindt. Onderweg zie je de ontwikkeling van het orgel. Er staan echte, bespeelbare orgels, je kunt er zien hoe een orgel werkt en er zijn allerlei mogelijkheden om muziek te luisteren.
maak kennis met - mechanische muziekinstrumenten
Het Kijk & Luistermuseum: daar zit muziek in! Vroeger waren er geen radio’s, tv’s, cd-spelers en streaming bestond zeker nog niet. Kom kijken en luisteren hoe mensen destijds van muziek konden genieten. De collectie omvat 250 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Verder zijn er historische voorwerpen en textielobjecten die de bezoeker meenemen naar het verleden van de streek. Voel je welkom en maak een reis langs de topstukken van het museum.


terug in de tijd - een unieke belevenis!
In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum neem je een unieke kijk in de wereld van toen, waarin de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zie je ruim 160 oude ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht en een speelruimte met (oud) speelgoed. Ook is er een indrukwekkende verzameling speelgoed, o.a. antieke poppen, teddyberen, dinky toys en Märklin-treinen. Buiten staan vele oude landbouwmachines opgesteld en is er nog een Oud Hollands Spellenplein.
In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo kun je de grootste collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus bekijken, vanaf de late middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design. Bekijk de tegelcollectie van Helene Kröller-Müller. Helene Kröller-Müller (1869-1939) is vooral bekend door de grote collectie moderne kunst die ze in de eerste decennia van de twintigste eeuw bijeenbracht. Veel minder bekend is dat ze ook een collectie Delfts aardewerk opbouwde, met daarbinnen een reeks oud-Hollandse wandtegels. Ook voor kinderen is er van alles te beleven: een spannende speurtocht doen, een film bekijken en zelf een tegel beschilderen.
Bij Museum Deelen duik je in de geschiedenis van de luchtoorlog boven Nederland in WO2 en de geschiedenis van vliegbasis Deelen vanaf 1900. Authentieke uniformen, vliegtuigdelen, persoonlijke bezittingen en foto's vertellen het verhaal van 100 jaar vlieg- en streekhistorie. Topper is de (gereconstrueerde) V1, met een functionerend bedieningspaneel.



Doe, voel, ruik, proef - en pak het verleden vast
Ontdek de geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten. Letterlijk, want in Museum Het Pakhuis mag je kijken met je handen. Treed in de voetsporen van de Romeinen die rond 170 na Chr. ronddwaalden op de Ermelose Heide. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat deden ze hier? En wie troffen ze hier aan? Kinderen kunnen zelfs een opleiding volgen tot Romeinse soldaat.
Met de tentoonstelling 'Verborgen Brieven' viert Museum Het Pakhuis viert de vrijheid en herdenkt de oorlogsslachtoffers. De correspondentie tussen de twee in Ermelo ondergedoken joodse kinderen Eva en Bram en hun ouders staat hierin centraal. Laat je meeslepen door hun verhaal.
In Museum Nijkerk bekijk en beleef je de historie van Nijkerk, een middeleeuwse stad aan de rand van de Veluwe en de vroegere Zuiderzee. Het museum is het lokaalcultuurhistorische museum van Nijkerk en omgeving. Naast een vaste expositie over de historie van de stad heeft het museum twee maal per jaar een nieuwe tijdelijke expositie, het archief van het Westerborkpad, een bibliotheek en een open depot. Het museum organiseert de stadswandelingen, rondleidingen, lezingen en themadagen.
Geniet van kunst
Wist je dat er vanaf 1880 een kunstenaarskolonie ontstond op de noordelijke Veluwe? In het Noord-Veluws Museum bekijk je grootse tijdelijke exposities en een vaste collectie van verschillende kunstenaars die tussen 1890 en 1950 zowel nationaal als internationaal de aandacht trokken.Door de kunstwerken zie je het landschap en het landelijke leven op de noordelijke Veluwe in al haar glorie verbeeld. De verschillende stijlen, intense kleuren en perfecte weergave zullen je verbluffen!


Unieke combi - Stadsgeschiedenis en kunst
In Museum Nairac ontdek je in de vaste tentoonstelling verhalen van vroeger over de gemeente Barneveld en de Veluwe, op een verrassende manier geëxposeerd. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen met werken van lokale en nationale kunstenaars. Het museum is in 1875 begonnen als een oudheidkamer met archeologische en andere historische voorwerpen. Sinds 1975 is de collectie gehuisvest in het eeuwenoude pand De Brouwerij in het dorpscentrum van Barneveld.
Stadsmuseum Harderwijk is het museum van, voor en over Harderwijk. Een bruisende en gastvrije plek waar stadsgeschiedenis en beeldende kunst een centrale rol spelen en waar voor ieder iets te doen, zien en te beleven is. Zo zijn er verrassende tentoonstellingen op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. Ook buiten de museummuren gaan de verhalen door: volg de beeldenroute door de historische binnenstad of bewonder de 16e eeuwse gewelfschilderingen in de Grote Kerk.