Verborgen parels op de Veluwe

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

terug in de tijd - een unieke belevenis!

© Jurjen Drenth
© Museum Vliegbasis Deelen

In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum neem je een unieke kijk in de wereld van toen, waarin de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zie je ruim 160 oude ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht en een speelruimte met (oud) speelgoed. Ook is er een indrukwekkende verzameling speelgoed, o.a. antieke poppen, teddyberen, dinky toys en Märklin-treinen. Buiten staan vele oude landbouwmachines opgesteld en is er nog een Oud Hollands Spellenplein. T/m 30 december is de expositie Barbie & Ken te zien. 

In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo kun je de grootste collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus bekijken, vanaf de late middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design. Bekijk de tegelcollectie van Helene Kröller-Müller. Helene Kröller-Müller (1869-1939) is vooral bekend door de grote collectie moderne kunst die ze in de eerste decennia van de twintigste eeuw bijeenbracht. Veel minder bekend is dat ze ook een collectie Delfts aardewerk opbouwde, met daarbinnen een reeks oud-Hollandse wandtegels. Ook voor kinderen is er van alles te beleven: een spannende speurtocht doen, een film bekijken en zelf een tegel beschilderen.

Bij Museum Vliegbasis Deelen duik je in de geschiedenis van de luchtoorlog boven Nederland in WO2 en de geschiedenis van vliegbasis Deelen vanaf 1900. Authentieke uniformen, vliegtuigdelen, persoonlijke bezittingen en foto's vertellen het verhaal van 100 jaar vlieg- en streekhistorie. Topper is de (gereconstrueerde) V1, met een functionerend bedieningspaneel. 

Lees verder

ontdek de collectie - van een vestingstad

Als je door Elburg loopt, zal je vast één gebouw niet over het hoofd zien: het 15e-eeuwse Agnietenconvent, waarin Museum Elburg is gevestigd. In Museum Elburg maak je een stapje terug in de tijd en leer je alles over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Naast de bijzondere tentoonstellingen die je kan bekijken mag je de voormalige kloosterpanden met de middeleeuwse dubbelkapel niet overslaan. 

Ook in Elburg: - Orgels & joodse historie

maak kennis met - mechanische muziekinstrumenten

Het Kijk & Luistermuseum: daar zit muziek in! Vroeger waren er geen radio’s, tv’s, cd-spelers en streaming bestond zeker nog niet. Kom kijken en luisteren hoe mensen destijds van muziek konden genieten. De collectie omvat 250 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Verder zijn er historische voorwerpen en textielobjecten die de bezoeker meenemen naar het verleden van de streek. Voel je welkom en maak een reis langs de topstukken van het museum.

Lees verder

hardop lachen - om de werken van Marius van Dokkum

Hét handelsmerk van Marius van Dokkum? De humor die hij in zijn schilderijen verwerkt. Het is dan ook moeilijk om niet te lachen bij een bezoekje aan het Marius van Dokkum Museum. Naast schilderijen hangen er ook portrettekeningen, stillevens en illustraties uit kinderboeken aan de muren. Door de talrijke details is er altijd veel te zien en te ontdekken.

In Museum Nijkerk bekijk en beleef je de historie van Nijkerk, een middeleeuwse stad aan de rand van de Veluwe en de vroegere Zuiderzee. Het museum is het lokaalcultuurhistorische museum van Nijkerk en omgeving. Naast een vaste expositie over de historie van de stad heeft het museum twee maal per jaar een nieuwe tijdelijke expositie, het archief van het Westerborkpad, een bibliotheek en een open depot. Het museum organiseert de stadswandelingen, rondleidingen, lezingen en themadagen.

Ontdek alles - over het boerenleven

Beleef de geschiedenis van de Veluwe! In het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse worden verschillende tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van streekgeschiedenis en eigentijdse kunst. Neem een kijkje in een boerenerf met een 300 jaar oude boerderij en ontdek hoe een gezin hier aan het begin van de vorige eeuw leefde.

De Mariahoeve in Putten is een mooi voorbeeld van een Veluwse boerderij uit ca. 1900, waarin het hele gezin werkte. Het boerenbedrijf bestond uit koeien, varkens, kippen, een paard, een moestuin, een boomgaardje en wat bouwland. Wat de Mariahoeve uniek maakt, is dat ‘alles’ er nog is, zoals Maria het in 2003 heeft nagelaten. 

Meer dan een eitje – dat is het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. Neem een kijkje in het authentieke veilinglokaal, bij de antieke broedmachine (waar misschien nét een kuikentje uit het ei kruipt) of bij moderne, diervriendelijke huisvestingsvormen. Buiten in de hoendertuin maak je kennis met meer dan 20 Oudhollandse kippenrassen.

Lees verder

Dorpshistorie - mode & impressionisme

Museum Lunteren  heeft dit jaar een geheel vernieuwd museum geopend. Het museum toont de geschiedenis van het dorp en de omgeving. Vaste exposities belichten markante, Lunterse mannen, zoals o.a. schrijver Jac. Gazenbeek en professor Hugo de Vries, en  in het souterrain het bezoekerscentrum Goudsberg — de rol van het dorp voor de NSB. In de nieuwe Noordmansvleugel zijn wisselende exposities te zien. Bijvoorbeeld over 'Mode op de Veluwe met een knipoog naar het Verleden', een bijzondere samenwerking met de Modevakopleiding HJS Arnhem. Nieuwe creaties staan naast antieke sieraden, klederdracht en de Parels van Rein Lotterman. Ook te zien in de prachtig ingerichte ‘Schat'zaal: een nooit vertoonde, unieke collectie schilderijen van de Veluwse impressionist Martinus Nefkens (1866-1941). Daarnaast beschikt het museum over een galerie voor hedendaagse kunst.

In het Rijksmonument 'De Koepel', midden in het Luntersche Buurtbosch is een permanente expositie van Museum Lunteren te zien die een inkijkje geeft in het vroegere leven van de bewoners op de Goudsberg.

 

Mode op de Veluwe

Doe, voel, ruik, proef - en pak het verleden vast

Ontdek de geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten. Letterlijk, want in Museum Het Pakhuis mag je kijken met je handen. Treed in de voetsporen van de Romeinen die rond 170 na Chr. ronddwaalden op de Ermelose Heide. Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Wat deden ze hier? En wie troffen ze hier aan? Kinderen kunnen zelfs een opleiding volgen tot Romeinse soldaat.

Met de tentoonstelling 'Verborgen Brieven' viert Museum Het Pakhuis viert de vrijheid en herdenkt de oorlogsslachtoffers. De correspondentie tussen de twee in Ermelo ondergedoken joodse kinderen Eva en Bram en hun ouders staat hierin centraal. Laat je meeslepen door hun verhaal.

Waar op de kaart?