Verborgen parels op de Veluwe

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de kleine, regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

Geniet van kunst en historie - in het pittoreske Hattem

Hattem heeft als Hanzestad haar eigen charme en identiteit. Dit is ook terug te zien in de historische binnentuin van het Anton Pieck Museum. In dit knusse museum is het net alsof Anton Pieck zo weer op zijn werkplek in het atelier kan verschijnen. Zijn werk staat vooral bekend om romantische illustraties en zijn prachtige werk voor 'De Efteling'. Veel van zijn schilderijen, etsen en grafieken zijn hier te bewonderen. Wandel door de deuren van de pittoreske binnentuin en combineer je bezoek met het museum ernaast...

De binnentuin verbindt namelijk het Anton Pieck museum met een andere bezienswaardigheid uit Hattem: het Voerman museum. In het Voerman Museum in Hattem kun je de prachtige IJssellandschappen van Jan Voerman bewonderen met de befaamde hoge luchten en wolkenpartijen. Ook hangt er vrij werk van zijn zoon, bekend door zijn illustraties van de Verkade-albums. Verder zijn er altijd tijdelijke kunsttentoonstellingen.
 

ontdek de collectie - van een vestingstad

Als je door Elburg loopt, zal je vast één gebouw niet over het hoofd zien: het 15e-eeuwse Agnietenconvent, waarin Museum Elburg is gevestigd. In Museum Elburg maak je een stapje terug in de tijd en leer je alles over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Naast de bijzondere tentoonstellingen die je kan bekijken kan je de voormalige kloosterpanden met de middeleeuwse dubbelkapel niet overslaan. 

Kom, kijk en verwonder - in harderwijk

Het Stadsmuseum Harderwijk is qua omvang misschien een klein museum, maar je vindt er grootse exposities. Terwijl je door het museum loopt ontdek je meer over wereldberoemde kunstenaars en de bijzondere collectie. Ook de boeiende geschiedenis van deze Hanzestad komt aan bod in dit museum. Even bijkomen van alle indrukken kan in het knusse Cultuurcafé in het museum. 

Zoals de naam al doet vermoeden duik je in het Marius van Dokkum Museum in de wereld van de werken van Marius. Hier kan je echt uren rondkijken naar de schilderijen die vol zitten met details. Niet alleen de bijzondere details, maar vooral ook de knipoog waarmee Marius van Dokkum zijn schilderijen schildert is echt iets om eens te gaan bekijken! 
 

Ontdek alles - over het boerenleven

Beleef de geschiedenis van de Veluwe! In het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse worden erschillende tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van streekgeschiedenis en eigentijdse kunst. Neem een kijkje in een boerenerf met een 300  jaar oude boerderij en ontdek hoe een gezin hier aan het begin van de vorige eeuw leefde.

De Mariahoeve in Putten is een mooi voorbeeld van een Veluwse boerderij uit ca. 1900, waarin het hele gezin werkte. Het boerenbedrijf bestond uit koeien, varkens, kippen, een paard, een moestuin, een boomgaardje en wat bouwland. Wat de Mariahoeve uniek maakt, is dat ‘alles’ er nog is, zoals Maria het in 2003 heeft nagelaten. 

Meer dan een eitje – dat is het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. Neem een kijkje in het authentieke veilinglokaal, bij de antieke broedmachine (waar misschien nét een kuikentje uit het ei kruipt) of bij moderne, diervriendelijke huisvestingsvormen. Buiten in de hoendertuin maak je kennis met meer dan 20 Oudhollandse kippenrassen.

maak kennis met - mechanische muziekinstrumenten

In het Kijk en Luistermuseum in Bennekom maak je kennis met mechanische muziekinstrumenten uit de 19de eeuw. Speeldozen, zingende vogels, straatpiano’s, pianola’s en draaiorgels – meer dan 200 prachtige exemplaren, allemaal zonder stekker. Tijdens rondleidingen worden de muziekinstrumenten gedemonstreerd. Daarnaast vind je in het museum een historische verzameling Veluwse gebruiksvoorwerpen, gereedschap, boeren- en burgerkleding.

neem een kijkje - in de lokale geschiedenis

Ede kent een rijke militaire historie met meer dan 100 jaar Garnizoen Ede en de Tweede Wereldoorlog. Vanuit die verhalen zijn er in de voormalige hoefsmederij diverse exposities ingericht in het Platform Militaire Historie Ede. Het platform organiseert Battlefieldtours, lezingen en verschillende exposities. Een aanrader voor wie geinteresseerd is in historie!

Museum Lunteren toont de geschiedenis van het dorp en de omgeving. Vaste exposities belichten markante, Lunterse mannen, zoals o.a. schrijver Jac. Gazenbeek en professor Hugo de Vries, en de rol van het dorp voor de NSB. De wisselexposities zijn vaak spraakmakend. Tip: vanaf 2 maart is de expositie 'SIXTIES' te zien, waar je in verschillende specials ziet wat deze gouden jaren zo bijzonder en onvergetelijk maakten!

terug in de tijd - een unieke belevenis!

In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum neem je een unieke kijk in de wereld van toen, waarin de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan. In het museum zie je ruim 160 oude ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Ook is er een indrukwekkende verzameling speelgoed, o.a. antieke poppen, teddyberen, dinky toys en Märklin-treinen.

In het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo kun je de grootste collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus bekijken, vanaf de late middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design. En ook voor kinderen is er van alles te beleven: een spannende speurtocht doen, een film bekijken en zelf een tegel beschilderen.

Bij Museum Vliegbasis Deelen duik je in de geschiedenis van de luchtoorlog boven Nederland in WO2 en de geschiedenis van vliegbasis Deelen vanaf 1900. Authentieke uniformen, vliegtuigdelen, persoonlijke bezittingen en foto's vertellen het verhaal van 100 jaar vlieg- en streekhistorie. Topper is de (gereconstrueerde) V1, met een functionerend bedieningspaneel.