"Rozendaal is niet voor niets uitgeroepen tot de groenste en fijnste woongemeente onder de kleinere gemeenten van Nederland.  Hier vind je onder meer een echt kasteel en prachtige natuur. Kortom, een ideale gemeente om te wonen en te recreëren!"

Kasteel Rosendael

Landgoed Rosendael ligt in Rozendaal, vlakbij Arnhem. Het bestaat uit een imposant en historisch ingericht kasteel in een park met veel bezienswaardigheden. Kasteel Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Er is een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein te zien.

De Bedriegertjes

In het waterrijke park bij het kasteel bevinden zich de beroemde 'bedriegertjes'. De bedriegertjes zijn onderdeel van een grotere schelpengalerij uit de 19e eeuw. In de bodem zitten fonteintjes verborgen die onverwacht aan- en uitgaan en zo de bezoekers natspuiten.

Posbank

Nationaal Park Veluwezoom telt maar liefst 48 km2 puur natuur! Het bekendst is uitkijkpunt de Posbank. Hier heb je een schitterend uitzicht over dit gelijknamige natuurmonument, dat een van de mooiste plekken van Nederland wordt genoemd. Prachtig om door te wandelen en te fietsen. Door de hoogteverschillen bovendien een ideale uitdaging voor wielrenners en mountainbikers!

 

ROZENDAAL - Gastvrij en veelzijdig!

Wie aan Rozendaal denkt, denkt aan sprengen, watervalletjes, ijsvogels, bijzondere bomen en prachtige privé-tuinen. De gemeente is gelegen ten noordoosten van Arnhem en is de kleinste gemeente van Nederland op het vaste land.

De gemeente is gastvrij en veelzijdig! Je kunt een bezoek brengen aan het bijzondere kasteel Rosendael en nagenieten op een terrasje in Rozendaal. Rozendaal is omringd met prachtige natuur en binnen de gemeente vind je veel molens en rijksmonumenten.

De gemeente Rozendaal ligt in een prachtige groene omgeving. Je kunt de omgeving actief ontdekken op de fiets of ter voet. Er zijn veel wandel- en fietspaden en er is genoeg natuur om eindeloos van te genieten, zoals het Rozendaalsche veld. Een vrij groot en hooggelegen heideveld met veel reliëf. Je kunt hier prachtig wandelen.

De gemeente ligt in een smeltwaterdal uit de ijstijd en heeft daardoor altijd veel gebruik kunnen maken van het water uit de stuwwallen van de Veluwe. Dat dit bepalend is geweest voor de geschiedenis van het dorp, blijkt wel uit de voorspoed door de eeuwen heen. Ooit waren er tegelijkertijd zeven watermolens, zes papiermolens en een korenmolen te vinden aan de Rosendaelse Beek.

Bijzonder mooi is ook Kasteel Rosendael, welke ruim 200 jaar de residentie van de graven en later de hertogen van Gelre was. Inmiddels is het kasteel en het bijbehorende park gerestaureerd naar het beeld van de 18e eeuw en in de tuinen zijn bijzondere tuinsieraden uit die tijd te vinden. Tijdens een wandeling kom je een schelpengalerij, de theekoepel en de waterval met beelden van Mercurius en Neptunus tegen. Het kasteel ligt in een prachtig groene omgeving en is zeer geschikt als wandel en fiets gebied. Je kunt hier uren rond lopen door de natuur en genieten van de geschiedenis om je heen. De rozentuin gelegen bij het kasteel is ook zeker de moeite waard.

In het waterrijke park bij het kasteel bevinden zich de beroemde 'bedriegertjes'. De bedriegertjes zijn onderdeel van een grotere schelpengalerij uit de 19e eeuw. In de bodem zitten fonteintjes verborgen die onverwacht aan- en uitgaan en zo de bezoekers natspuiten.

Bezoek de website over Rozendaal voor meer informatie.