Macht en Pracht

Wie zich in de geschiedenis van Gelderland verdiept, ontmoet een rijke schare machthebbers. De adel, met de hertog van Gelre voorop, liet hier al vanaf de vroege Middeleeuwen versterkte burchten bouwen. Eerst bedoeld ter verdediging van het grondgebied en voor tolheffing langs de grote rivieren Rijn, Maas en IJssel. Maar in later tijden kregen de oude kastelen meer een bewoningsfunctie, soms zelfs als pronklocatie met schitterend aangelegde parken en tuinen.

Vanaf de 18e eeuw liet ook de rijke burgerij hier tientallen buitenplaatsen bouwen, op de mooiste locaties van de regio. In Gelders Arcadië, langs de zuidhellingen van de Veluwe, verrezen wel meer dan honderd van dergelijke fraaie buitens. 

Kasteel Cannenburch, Macht en Pracht,

Kasteel Cannenburch, Macht en Pracht,

© Cannenburch

Hoog bezoek op kasteel Cannenburch!

In zeven kasteelvertrekken zijn feestelijk uitstallingen van Oranjegoed te zien. Koninklijke geboortes, huwelijken, inhuldigingen en jubilea zijn de aanleiding voor productie van zowel massagoed als exclusieve objecten. Goedkoop of kostbaar: alle Oranje-souvenirs zijn een toonbeeld van Oranjegezindheid. In kasteel Cannenburch volg je de kleur oranje en bewonder je dit Oranjegoed uit vier eeuwen! 
 

Lees verder
Meer informatie
Historische Foto, Anton Kröller, Helene Kröller Müller

Historische Foto, Anton Kröller, Helene Kröller Müller

Beroemde gasten en bewoners

In de Gelderse regio’s heb je verschillende soorten kastelen. Bijvoorbeeld locaties die interessant zijn omdat er vroeger beroemde mensen hebben gewoond, zoals bijvoorbeeld Anton Kröller en zijn vrouw Helene Kröller Müller of omdat er bekende internationale gasten gelogeerd hebben. 

Lees verder

Bekijk de locaties - van macht en pracht

Imposante tuinen en parken

Routes langs de mooiste locaties!

Waar al dat moois ligt? - Bekijk het op de kaart: