Kastelen en landgoederen

Macht en pracht op de Veluwe

Wie zich in de geschiedenis van Gelderland verdiept, ontmoet een rijke schare machthebbers. De adel, met de hertog van Gelre voorop, liet hier al vanaf de vroege Middeleeuwen versterkte burchten bouwen. Eerst bedoeld ter verdediging van het grondgebied en voor tolheffing langs de grote rivieren Rijn, Maas en IJssel. Maar in later tijden kregen de oude kastelen meer een bewoningsfunctie, soms zelfs als pronklocatie met schitterend aangelegde parken en tuinen.

Vanaf de 18e eeuw liet ook de rijke burgerij hier tientallen buitenplaatsen bouwen, op de mooiste locaties van de regio. In Gelders Arcadië, langs de zuidhellingen van de Veluwe, verrezen wel meer dan honderd van dergelijke fraaie buitens. 

Kasteel Cannenburch

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch staat in een oud Veluws parkbos, omringd door weilanden en voormalige visvijvers. Cannenburch werd gebouwd door de roemruchte veldmaarschalk Marten van Rossem. Het kasteel is nu grotendeels ingericht zoals het er in de 18e eeuw uit moet hebben gezien. In de kasteelvertrekken reis je terug naar het rijke verleden van het gebouw en zijn bewoners.

Lees verder
Lees meer over kasteel Cannenburch
Kasteel Cannenburch, Macht en Pracht,

Bekijk de locaties - van macht en pracht

Beroemde gasten en bewoners

In de Gelderse regio’s heb je verschillende soorten kastelen. Bijvoorbeeld locaties die interessant zijn omdat er vroeger beroemde mensen hebben gewoond, zoals bijvoorbeeld Anton Kröller en zijn vrouw Helene Kröller Müller of omdat er bekende internationale gasten gelogeerd hebben. 

Lees verder
Historische Foto, Anton Kröller, Helene Kröller Müller

Imposante tuinen en parken

Routes langs de mooiste locaties!

Waar al dat moois ligt? - Bekijk het op de kaart: