Rustige wandelroutes op de Veluwe

Een oase van rust - Heerlijk wandelen

De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland, heerlijk om zelf ook in dit mooie natuurgebied op pad te gaan. In tijden van corona wil je de Veluwe natuurlijk het liefst voor je alleen! Samen met De Gelderlander willen we meer mensen bereiken met alternatieven voor de bekende plekken en routes. De komende maanden gaan bekende Gelderlanders Margot Ribberink (voormalig weervrouw en klimaatdeskundige) en Ap Dijksterhuis (schrijver, spreker, hoogleraar en ondernemer) bij toerbeurt tien weken lang een rustige wandelroute in de regio Arnhem, Rijk van Nijmegen en op de Veluwe wandelen. In hun wekelijkse column delen ze meer over hun ervaringen en alles wat ze onderweg tegenkomen. Ben jij op zoek naar rustige wandelroutes waar je lekker (ongestoord) kunt genieten van het landschap, de dieren en de frisse lucht? Treed in de voetsporen van Margot of Ap, of lees onze tips voor andere mooie rustige routes en wandelgebieden!

 

Sprengen-wandeling door Margot Ribberink

Even uitwaaien, bewegen, je gedachten verzetten in de natuur, zeker in deze tijd is dat voor veel mensen belangrijk. Maar het zal niemand ontgaan zijn, het is druk in de natuur. Speciaal voor de Gelderlander heeft Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen 10 wandelingen door onze mooie provincie uitgezocht die bijzonder de moeite waard zijn en waar het niet zo druk is. Margot Ribberink (weervrouw) en Ap Dijksterhuis (psycholoog), beiden verwoed wandelaar, liepen de routes en delen hun ervaringen.

Lees verder

Sterretjesmos en de letterzetter

Wandelen, het liefst een hele dag, alleen of met een vriend. Dat doet mij elke keer weer goed, vooral als de zon schijnt. Ik ben heel gevoelig voor het weer. Dat het pad na de afgelopen weken behoorlijk modderig is, doet er niet toe. Bovendien zijn er rondom de meest sompige gedeelten allerlei bypasses gemaakt zodat je geen natte voeten hoeft te krijgen. Bij het startpunt Café Restaurant “De Harmonie”, die in het weekend warme koffie-to-go aanbieden, staat niet goed aangegeven of je naar links of naar rechts moet. Ik ben blij dat ik voor de eerste wandeling voor deze column een vriend heb meegenomen. Overigens staat de rest van de route uitstekend aangegeven met de gele bordjes van Natuurmonumenten. Van de hoofdweg door het aardige dorpje Laag-Soeren richting het badhuis staat een afvalbak en een dispenser met hondenpoepzakjes met een sticker dat de buurtbewoners de afvalbak zelf legen en de dispenser aanvullen. Ik word heel blij van dit soort buurtinitiatieven. Zo blijven de wandelpaden schoon en zien de buren elkaar ook nog eens.

De route voert ons langs het voormalig badhuis ‘Soeria’, het allereerste kuuroord van Nederland. In het badhuis werd de geneeswijze van koudwaterbehandeling toegepast. En dat beroemde, geneeskrachtige water zie ik overal in de beekjes langs het pad. Het eerste stuk door het bos is sprookjesachtig. De ondergrond is totaal bedekt door mos. Het bospad is zo zacht, dat ik verend verder loop. Van de meeste mossen ben ik de naam vergeten, maar sterretjesmos herinner ik me nog wel. Mijn geluksgevoel wordt verstoord als ik de weg oversteek naar Landgoed de Selskamp. Dit stukje bos ziet er heel anders uit. Het merendeel van de bomen is dood. Naast de routemarkering hangt een briefje:‘ Helaas zijn veel fijnsparren bij Laag-Soeren en omgeving ernstig aangetast door een insect, genaamd de letterzetter. De fijnsparren zijn door de storm van januari 2018 en de daarop volgende droge zomers van 2018 en 2019 sterk verzwakt. De aangetaste en dode bomen worden gekapt en afgevoerd uit veiligheid en om verdere verspreiding van de letterzetter tegen te gaan.’

Ik ben geschokt. Ik wist het wel, dat van die letterzetter, de storm en de droogte, maar het komt weer even heftig binnen.  Als klimaatexpert weet ik dat heftige stormen en droogtes in Nederland in de toekomst door de opwarming vaker zullen voorkomen. Ik loop zwijgend verder en voel me verdrietig en machteloos. Gelukkig weet mijn wandelmaatje me weer op te beuren en komen we bij een spectaculair gedeelte van de route, de sprengen. Voor mensen die minder goed ter been zijn, is het even lastig. Het is behoorlijk steil en drassig. Voor kinderen is het een klimparadijs met water. In de Veluwse heuvels die in de ijstijd, 200.000 jaar geleden zijn ontstaan hebben mensenhanden een soort waterkrachtcentrale gegraven. Met deze ‘groene stroom’ konden de papiermolens draaien. Het grondwater dat in een spreng vrij komt is zuiver, kalkarm en heeft een constante temperatuur van 10 graden. Hierdoor leven er zeldzame dieren en planten zoals bijvoorbeeld de ijsvogel. Helaas heb ik er geen gezien, volgende keer beter!

Meer wandelinspiratie?

Rondje Renkums Beekdal

Ontdek het Renkums Beekdal met deze wandelroute van 4,5 kilometer door een mooi én rustig natuurgebied. Qua natuur is het beekdal waardevol door aanwezigheid van natte hooilanden, sprengen met schoon bronwater en een gevarieerd bos. Het Renkums Beekdal maakt onderdeel uit van de Veluwezoom, maar is een stuk rustiger dan andere gebieden zoals bijvoorbeeld de Posbank. 

Lees verder
Bekijk het rondje

Klompen aan, - rugzak op en gaan!

Toe aan een wandeling buiten de gebaande? Kies dan eens voor een klompenpad! Zo'n klompenpad loopt vaak over onverharde, historische paden als kerkpaden en jaagpaden. En er valt onderweg genoeg te zien van de natuur, zo kom je langs akkers, slootjes en kabbelende beekjes, door polders, weilanden en landgoederen, langs schapen en koeien. Trek je klompen aan en ga eropuit in de regio!

Nudepad

Loop het Nudepad, een adembenemend klompenpad warmee je de omgeving rond Wageningen en het buurtschap Nude ontdekt. Wandelen door weilanden, uiterwaarden, veenontginningen, langs hagen en over de Grebbedijk. De afwisseling van cultuur, natuur en verhalen over de strijd in dit gebied bepalen hier de sfeer.

Bekijk wandelroute

Doorenweertsepad

Ontdek het afwisselende landschap en de cultuurhistorie in het buitengebied van Doorwerth. Wandelen rondom het imposante kasteel, door de uiterwaarden en hellingbossen met mooie vergezichten. Het Klompenpad Dorenweertsepad is in totaal 13 kilometer lang. Vind je deze afstand te groot? Dan kun je de route eenvoudig inkorten tot een alternatieve lengte van 8 kilometer. 

Bekijk wandelroute

Loobrinkerpad

Wandelen over de Emster enk, langs beken en vijvers en door natuurgebieden in het mooie buitengebied van Emst. Ontdek het agrarisch cultuurlandschap en de natuur van Emst. Wandelen over onverharde paden langs weilanden, landbouwgronden en boerenerven. Beleef het natuurgebied Het Vossenbroek in al haar facetten.

Bekijk wandelroute

Van Horst naar zee

Het ommetje 'Van Horst naar zee' gaat letterlijk van de oudste delen van Hulshorst naar de oude Zuiderzeekust. Je wandelt over oude cultuurgronden en door het veenweidegebied tussen de Veluwe en de Veluwemeerkust. Van het besloten landschap met oude houtwallen wandel je naar het open veenweidegebied met mooie vergezichten. Het gebied wordt doorkruist door een aantal kronkelende beken, die belangrijk zijn voor bijzondere dieren en planten in dit gebied zoals de ijsvogel. Het gebied, ook wel bekend als de Hierdense Poort, is ook een belangrijke verbinding tussen het Flevomeer en de Veluwe.

Lees verder
Bekijk de route

Meer wandelinspiratie - op de Veluwe