Rustige wandelroutes op de Veluwe

Een oase van rust - Heerlijk wandelen

De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland, heerlijk om zelf ook in dit mooie natuurgebied op pad te gaan. In tijden van corona wil je de Veluwe natuurlijk het liefst voor je alleen! Samen met De Gelderlander willen we meer mensen bereiken met alternatieven voor de bekende plekken en routes. De komende maanden gaan bekende Gelderlanders Margot Ribberink (voormalig weervrouw en klimaatdeskundige) en Ap Dijksterhuis (schrijver, spreker, hoogleraar en ondernemer) bij toerbeurt tien weken lang een rustige wandelroute in de regio Arnhem, Rijk van Nijmegen en op de Veluwe wandelen. In hun wekelijkse column delen ze meer over hun ervaringen en alles wat ze onderweg tegenkomen. Ben jij op zoek naar rustige wandelroutes waar je lekker (ongestoord) kunt genieten van het landschap, de dieren en de frisse lucht? Treed in de voetsporen van Margot of Ap, of lees onze tips voor andere mooie rustige routes en wandelgebieden!

 

Vorige colomns - van Ap en Margot

Meer wandelinspiratie?

Rondje Renkums Beekdal

Ontdek het Renkums Beekdal met deze wandelroute van 4,5 kilometer door een mooi én rustig natuurgebied. Qua natuur is het beekdal waardevol door aanwezigheid van natte hooilanden, sprengen met schoon bronwater en een gevarieerd bos. Het Renkums Beekdal maakt onderdeel uit van de Veluwezoom, maar is een stuk rustiger dan andere gebieden zoals bijvoorbeeld de Posbank. 

Lees verder
Bekijk het rondje

Klompen aan, - rugzak op en gaan!

Toe aan een wandeling buiten de gebaande? Kies dan eens voor een klompenpad! Zo'n klompenpad loopt vaak over onverharde, historische paden als kerkpaden en jaagpaden. En er valt onderweg genoeg te zien van de natuur, zo kom je langs akkers, slootjes en kabbelende beekjes, door polders, weilanden en landgoederen, langs schapen en koeien. Trek je klompen aan en ga eropuit in de regio!

 • Nudepad

  Loop het Nudepad, een adembenemend klompenpad warmee je de omgeving rond Wageningen en het buurtschap Nude ontdekt. Wandelen door weilanden, uiterwaarden, veenontginningen, langs hagen en over de Grebbedijk. De afwisseling van cultuur, natuur en verhalen over de strijd in dit gebied bepalen hier de sfeer.

  Bekijk wandelroute
 • Doorenweertsepad

  Ontdek het afwisselende landschap en de cultuurhistorie in het buitengebied van Doorwerth. Wandelen rondom het imposante kasteel, door de uiterwaarden en hellingbossen met mooie vergezichten. Het Klompenpad Dorenweertsepad is in totaal 13 kilometer lang. Vind je deze afstand te groot? Dan kun je de route eenvoudig inkorten tot een alternatieve lengte van 8 kilometer. 

  Bekijk wandelroute
 • Loobrinkerpad

  Wandelen over de Emster enk, langs beken en vijvers en door natuurgebieden in het mooie buitengebied van Emst. Ontdek het agrarisch cultuurlandschap en de natuur van Emst. Wandelen over onverharde paden langs weilanden, landbouwgronden en boerenerven. Beleef het natuurgebied Het Vossenbroek in al haar facetten.

  Bekijk wandelroute

Van Horst naar zee

Het ommetje 'Van Horst naar zee' gaat letterlijk van de oudste delen van Hulshorst naar de oude Zuiderzeekust. Je wandelt over oude cultuurgronden en door het veenweidegebied tussen de Veluwe en de Veluwemeerkust. Van het besloten landschap met oude houtwallen wandel je naar het open veenweidegebied met mooie vergezichten. Het gebied wordt doorkruist door een aantal kronkelende beken, die belangrijk zijn voor bijzondere dieren en planten in dit gebied zoals de ijsvogel. Het gebied, ook wel bekend als de Hierdense Poort, is ook een belangrijke verbinding tussen het Flevomeer en de Veluwe.

Lees verder
Bekijk de route

Meer wandelinspiratie - op de Veluwe