Rustige wandelroutes op de Veluwe

Een oase van rust - Heerlijk wandelen

De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland, heerlijk om zelf ook in dit mooie natuurgebied op pad te gaan. Je wilt de Veluwe natuurlijk het liefst voor je alleen! Samen met De Gelderlander willen we meer mensen bereiken met alternatieven voor de bekende plekken en routes. De afgelopen maanden gingen bekende Gelderlanders Margot Ribberink (voormalig weervrouw en klimaatdeskundige) en Ap Dijksterhuis (schrijver, spreker, hoogleraar en ondernemer) rustige wandelroutes in de regio ArnhemRijk van Nijmegen en op de Veluwe wandelen. In hun wekelijkse columns deelden ze meer over hun ervaringen en alles wat ze onderweg tegenkwamen. Ben jij op zoek naar rustige wandelroutes waar je lekker (ongestoord) kunt genieten van het landschap, de dieren en de frisse lucht? Treed in de voetsporen van Margot of Ap, of lees onze tips voor andere mooie rustige routes en wandelgebieden!

Het Appense Schouwpad door Ap Dijksterhuis

Even uitwaaien, bewegen, je gedachten verzetten in de natuur, zeker in deze tijd is dat voor veel mensen belangrijk. Maar het zal niemand ontgaan zijn, het is druk in de natuur. Speciaal voor de Gelderlander heeft Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen 10 wandelingen door onze mooie provincie uitgezocht die bijzonder de moeite waard zijn en waar het niet zo druk is. Margot Ribberink (weervrouw) en Ap Dijksterhuis (psycholoog), beiden verwoed wandelaar, liepen de routes en delen hun ervaringen.

Lees verder

Ap in Appen
 

Op een zaterdag, nog voor 10 uur, stap ik uit de trein op station Klarenbeek. Ik krijg een warm welkom van een ooievaar die boven me cirkelt, en op het moment dat ik stil blijf staan om beter te kunnen kijken naar de indrukwekkende vogel die slow-motion klapwiekend over me heen scheert, zie ik een tweede opdoemen, en zelfs een derde.

Ik sla een zijpad in en loop door het bos. Dan merk ik wat het betekent als je in het weekend vroeg op pad gaat; ik ben echt helemaal alleen. Ik houd de tijd bij en zal de komende 39 minuten geen mens tegenkomen.

Er mogen dan geen mensen zijn, stil is het niet in het bos. De lente is nu echt in volle hevigheid losgebarsten, verschillende vogels schetteren door elkaar, ik hoor een specht, een hinnikend paard, en op een gegeven moment klinkt ook het gejank van een houtzagerij. Dan zie ik op een verhard deel van het pad eindelijk iemand die zijn hond uitlaat, maar de route vraagt me om weer een kleiner pad in te slaan, en opnieuw is het uitgestorven.

Ik wandel verder over een lage dijk, passeer een huis dat me om vage redenen aan het sprookje van Hans en Grietje doet denken, en net voordat ik de hoofdweg richting Appen bereik zie ik een brede eik met een plastic lint om de stam. ‘Pas op! Processierupsen!’ word ik gewaarschuwd. Ik speur de stam af in de hoop een rups te zien die ik een welgemeende draai om de oren kan geven, maar ik zie niets.

Dan kom ik aan in Appen. Misschien komt het door de naam, maar als ik langs de brede en lage boerderijen wandel, de gevels met de grote glazen puien bekijk en de rieten daken bewonder, besef ik dat ik in zo’n omgeving oud wil worden. Alles straalt rust en kalmte uit. Na mijn vijfde wandeling in de provincie begin ik een rode draad te ontdekken. Ik wandel voortdurend door dorpen waar je op wilt groeien – en ik ben ook in zo’n dorp opgegroeid – en waar je ten slotte ook weer oud wilt worden.

Het wordt drukker, en als ik Appen achter me laat – met enige pijn in het hart – en richting Klarenbeek loop, kom ik fietsers en andere wandelaars tegen. Ik loop op een breed zandpad, en op het moment dat er een auto langsrijdt, hap ik even zand. Dan passeer ik het spoor en bij de eerste huizen van Klarenbeek krijg ik weer dat overweldigende thuisgevoel. Op een bankje bij de kerk eet ik mijn meegebrachte salade, en dan constateer ik tevreden dat het erop zit. Vijf wandelingen, vijf columns. Vijf keer het besef dat Bolivia en Tadzjikistan weliswaar schitterend zijn, maar dat er nog heel veel moois in de buurt is dat ik nog niet heb gezien. Ergens weet je het natuurlijk wel, toch is het goed om er echt mee geconfronteerd te worden.

Dan doe ik iets wat ik me al had voorgenomen op het moment dat ik hoorde dat een van mijn wandelingen me naar Klarenbeek zouden voeren: Ik wijk van de route af en loop naar het ouderlijk huis van mijn allereerste vriendinnetje. Terwijl ik van achter het hek naar het grote statige pand staar komen er herinneringen boven en peinzend over de vreemde wendingen die het leven soms neemt wandel ik terug naar het station.

Vorige colomns - van Ap en Margot

Meer wandelinspiratie?

Rondje Renkums Beekdal

Ontdek het Renkums Beekdal met deze wandelroute van 4,5 kilometer door een mooi én rustig natuurgebied. Qua natuur is het beekdal waardevol door aanwezigheid van natte hooilanden, sprengen met schoon bronwater en een gevarieerd bos. Het Renkums Beekdal maakt onderdeel uit van de Veluwezoom, maar is een stuk rustiger dan andere gebieden zoals bijvoorbeeld de Posbank. 

Lees verder
Bekijk het rondje

Klompen aan, - rugzak op en gaan!

Toe aan een wandeling buiten de gebaande? Kies dan eens voor een klompenpad! Zo'n klompenpad loopt vaak over onverharde, historische paden als kerkpaden en jaagpaden. En er valt onderweg genoeg te zien van de natuur, zo kom je langs akkers, slootjes en kabbelende beekjes, door polders, weilanden en landgoederen, langs schapen en koeien. Trek je klompen aan en ga eropuit in de regio!

 • Nudepad

  Loop het Nudepad, een adembenemend klompenpad warmee je de omgeving rond Wageningen en het buurtschap Nude ontdekt. Wandelen door weilanden, uiterwaarden, veenontginningen, langs hagen en over de Grebbedijk. De afwisseling van cultuur, natuur en verhalen over de strijd in dit gebied bepalen hier de sfeer.

  Bekijk wandelroute
  Nudepad
 • Doorenweertsepad

  Ontdek het afwisselende landschap en de cultuurhistorie in het buitengebied van Doorwerth. Wandelen rondom het imposante kasteel, door de uiterwaarden en hellingbossen met mooie vergezichten. Het Klompenpad Dorenweertsepad is in totaal 13 kilometer lang. Vind je deze afstand te groot? Dan kun je de route eenvoudig inkorten tot een alternatieve lengte van 8 kilometer. 

  Bekijk wandelroute
  Doorenweertsepad
 • Loobrinkerpad

  Wandelen over de Emster enk, langs beken en vijvers en door natuurgebieden in het mooie buitengebied van Emst. Ontdek het agrarisch cultuurlandschap en de natuur van Emst. Wandelen over onverharde paden langs weilanden, landbouwgronden en boerenerven. Beleef het natuurgebied Het Vossenbroek in al haar facetten.

  Bekijk wandelroute
  Loobrinkerpad

Van Horst naar zee

Het ommetje 'Van Horst naar zee' gaat letterlijk van de oudste delen van Hulshorst naar de oude Zuiderzeekust. Je wandelt over oude cultuurgronden en door het veenweidegebied tussen de Veluwe en de Veluwemeerkust. Van het besloten landschap met oude houtwallen wandel je naar het open veenweidegebied met mooie vergezichten. Het gebied wordt doorkruist door een aantal kronkelende beken, die belangrijk zijn voor bijzondere dieren en planten in dit gebied zoals de ijsvogel. Het gebied, ook wel bekend als de Hierdense Poort, is ook een belangrijke verbinding tussen het Flevomeer en de Veluwe.

Lees verder
Bekijk de route

Meer wandelinspiratie - op de Veluwe