Onderdeel van een militaire oefening!

| Erik - Veluwespecialist

Geschreven door: Erik - Veluwespecialist Bekijk profiel

Als je opgroeit op de Veluwe dan is het heel gewoon om veel buiten te spelen. Ik neem je dan ook graag mee naar plekjes waar ik me vroeger fijn en veilig voelde. De Elspeterheide is een plek waar wij graag naartoe gingen.

In die jaren gingen we daar zoeken naar munitie en met regelmaat kwamen we dan ook terecht in een militaire oefening. Gelukkig werd er altijd met losse flodders geschoten, anders was het waarschijnlijk anders met mij afgelopen. Het gebeurde dan ook vaak dat we met gordels kogels, munitie kisten, zakmessen en militaire koekjes thuis kwamen.

Op deze zelfde heide is een modelvliegtuig vliegveldje. Als er geen soldaten waren zaten we te kijken naar de vliegtuigjes die op afstand bediend werden. Ook mijn vader en mijn broer besloten om een model zweefvliegtuig te bouwen. De vlucht van dit zweefvliegtuig heeft precies één minuut geduurd en na deze “vlucht” niet meer te repareren. Vervolgens is mijn vader maar een modelboot gaan maken maar deze nooit toevertrouwd aan een watertje om te testen. Op voorhand wist hij waarschijnlijk al dat deze dan ook dezelfde afloop zou hebben als het modelvliegtuig.

De Elspeterheide ligt tussen Uddel en Elspeet en heeft een prachtig schelpenpad wat je richting kasteel Staverden brengt. Mocht je meer van het bos houden en graag een stevige fietstocht willen maken, fiets dan vanaf Elspeet richting Apeldoorn, door de kroondomeinen en over de hoge duvel. Je kunt dan al raden waarom deze een duveltje heet; met een enorm hoogteverschil kom je uitgeput terecht bij de Echoput. De hoogstgelegen waterput van de Veluwe! Als je daar dan toch bent; laat je dan verwennen door een Michelin waardig diner in het naastgelegen restaurant!

Lees hier meer blogs - Van Erik Kroon