Goed opletten in Het Nationale Park De Hoge Veluwe!

| Henk - Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Geschreven door: Henk - Het Nationale Park De Hoge Veluwe Bekijk profiel

Nu de zon langzaam steeds dichter bij de Steenbokkeerkring komt te staan en bij ons de daglengte afneemt is dat voor velen een reden om wat minder vaak een stevige boswandeling te maken. Toch is dat jammer want ook al verdwijnen langzamerhand de laatste bloemen en worden de bomen kaal, er is in november nog genoeg te beleven. Op het moment dat ik deze blog schrijf beginnen juist de inlandse eiken en beuken flink te verkleuren dus wanneer de stormen nog even uitblijven kunnen we de komende maand nog even van de herfstkleuren genieten.

Wie de laatste tijd Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft bezocht zal zijn opgevallen dat reeën en edelherten langzamerhand van kleur zijn veranderd. De meeste hebben nu een bruingrijze wintervacht. Deze beharing in de winter bestaat uit dekharen met daaronder een wollige onderbeharing. De dekharen zijn hol en met lucht gevuld. Het onderhaar is heel dun en krullend. De dekharen en het onderhaar vormen samen een optimale isolatie zodat de dieren goed bestand zijn tegen de kou. Met hun bruingrijze winterkleur vallen de dieren in het ook al overwegend grijsbruine winterbos veel minder op. Goed opletten dus.

Ook wanneer je bijzondere vogels wilt ontdekken want elk jaar zijn ze er weer, vogels die er voor kiezen om juist op het Park te overwinteren. Tijdens de Herfst Fotosafari eind vorige maand zagen wij een mannetje van de blauwe kiekendief laag boven het Deelense Veld jagen. De typische kiekendieven vliegwijze is met vleugelslagen afgewisseld door glijvluchten, daarbij houden ze de vleugels in ondiepe V. Mannetjes zijn van opvallend licht, met zwarte vleugelpunten. De witte stuit is vooral bij vrouwtjes en jongen opvallend. Deze zijn bruin en hebben zwarte banden over de staart en ondervleugels. De blauwe kiekendief is hier verder de hele winterperiode in het Park te zien.

Het mag duidelijk zijn dat het groeiseizoen van planten nu achter de rug is en dan kijken we altijd terug op de voorbije periode waarin de planten goed te inventariseren waren. Een enthousiaste groep van deskundige vrijwilligers doet dit bij ons en bijna jaarlijks worden er weer nieuwe soorten voor het Park ontdekt. De Florawerkgroep registreerde dit jaar 524 soorten en daarvan zijn er 17 soorten die dit jaar voor het eerst in het Park zijn gevonden. Eekhoorngras, Akkerleeuwenbek en Zandambrosia zijn mooie soorten met dito namen om het plantenseizoen mee af te sluiten.

 

Lees meer blogs - Van Henk Ruseler