Waarom wroeten wilde zwijnen langs wegen en fietspaden?

| Henk - Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Geschreven door: Henk - Het Nationale Park De Hoge Veluwe Bekijk profiel

Op de plekken in het Park waar eiken en beuken groeien ligt de bosvloer vol met eikels en beukennoten. Veel grote en kleine dieren profiteren van dit topjaar voor wat betreft de mast, want eikels en beukennoten zijn een belangrijke voedselbron om hun vetreserve voor de winter op te bouwen.

Eiwitrijk voedsel
Ook de wilde zwijnen zijn hier druk mee bezig en het zal iedere bezoeker van het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn opgevallen dat er langs wegen en fietspaden veel wordt gewroet. De zwijnen doen dit bij hun zoektocht naar allerlei insecten en ander bodemleven. Dit gebeurt juist nu omdat ze momenteel een grote behoefte hebben aan eiwitrijk voedsel. Dit klinkt misschien vreemd omdat ze tegelijkertijd ook veel eikels eten. Maar juist door het eten van grote hoeveelheden eikels raakt hun spijsvertering van slag. In eikels zit namelijk een grote hoeveelheden looizuur. De enige remedie voor dit probleem is dat ze nu dus ook veel eiwitrijk voedsel eten.

Wroeten langs de wegen
Maar waarom wroeten zwijnen dan vooral langs wegen en fietspaden? Dit heeft te maken met het feit dat het hier meestal wat vochtiger is dan op andere plekken. Dit komt doordat regenwater over de verharde laag naar de bermen afstroomt. Vocht betekent een betere vegetatie en dichter wortelstelsel. Dit zorgt weer voor een rijker bodemleven langs de bermen en vandaar dat de zwijnen hier dus graag wroeten.

Het korhoen
Tot slot wil ik wil deze blog afsluiten met een oproep om meldingen door te geven over een wel heel bijzondere bewoner van de Veluwe, het korhoen. Deze mooie vogel was hier uitgestorven, maar sinds 2007 zet het Park zich in voor de herintroductie van het korhoen op de Veluwe. Ook dit najaar zijn er weer korhoenders uitgezet. De uitgegroeide kuikens die werden uitgezet waren afkomstig van ‘natuurbroed’. Dit betekent dat de broedzorg geheel door de moedervogel werd gedaan. Om inzicht te krijgen in de verspreiding van het korhoen is het belangrijk dat wij meldingen krijgen van eventuele waarnemingen. Heb je in het Park of elders op de Veluwe een korhoen gezien, meld je waarneming via korhoenders@hogeveluwe.nl.

Lees meer blogs - Van Henk Ruseler