5x Mooie kasteeltuinen

Al eeuwen lang struinen mensen graag door kasteeltuinen, waar ze de mooiste bloemen bewonderen én zelf bewonderd worden. Kasteeltuinen werden vaak gebruikt om gasten te imponeren en waren een echt statussymbool voor de kasteeleigenaren. Ook boden ze vermaak en werden er diverse sporten beoefend in de tuinen.

 

Onderhoud

Grote tuinen vragen uiteraard om veel onderhoud. Dankzij de hoveniers en vrijwilligers die zich elk seizoen inzetten voor de tuinen, kunnen bezoekers genieten van al het prachtige groen en de rijke geschiedenis. Wij spraken Thies Koggel over zijn werk bij Park en Kasteel Rosendael. Sinds oktober 2019 werkt hij voor Geldersch Landschap & Kasteelen waar hij samen met collega’s en vrijwilligers de tuinen van Park en Kasteel Rosendael, Landgoed Biljoen en Huis Zypendaal onderhoud.

Landgoed Middachten

Landgoed Middachten onderscheidt zich doordat het landgoed in het hart van de tuin ligt. De tuin is opgedeeld in zogenaamde unieke ‘groene kamers’. Je vindt hier verschillende unieke bomen zoals een Ginko, een 50 jaar oude Libanonceder en een bijzondere treurkastanje. De rozentuin is een ware geursensatie, waar 60 verschillende klim- en struikrozen te bewonderen zijn. 

In de winter worden de kuipplanten opgeborgen in de oranjerie. Deze bijzondere collectie bestaat onder andere uit oranjebomen, kleurrijke camelia’s en agapanthussen. In de zomermaanden kun je in de oranjerie terecht voor een kopje thee of koffie en een wisselende tentoonstelling.

Daarnaast worden er speciale zomerconcerten georganiseerd in ‘het groene theater’, waarbij de coulissen gevormd worden door gesnoeide taxus. Gegarandeerd een unieke beleving!

Lees verder
Lees meer over Kasteel Middachten

Kasteel de Essenburgh

Centraal gelegen op de Veluwe tussen Harderwijk en Apeldoorn ligt Hotel Kasteel de Essenburgh met een rustieke, Engelse landschapstuin. Oorspronkelijk was ook dit een Barokke tuin met een rechte oprijlaan, symmetrische parterres en een vijver. 

In de 19e eeuw, toen de romantische Engelse landschapsstijl populairder werd, is de symmetrie van de tuin met opzet verwaarloosd zodat er meer gebogen lijnen ontstonden en grote open stukken. Elementen uit deze tijd zijn nog steeds te bewonderen in de tuin. Zo vind je er een eeuwenoude groep rode beuken, rododendrons op de grachtoevers, een vijver met waterval en een oude treurbeuk. 

Ook leuk: vanuit het kasteel wandel je zo naar de uitgestrekte heidevelden en bossen in de omgeving.

Lees verder
Ontdek meer!

Dit vind je misschien ook leuk: