Drie heidevelden op de Veluwe die je gezien moet hebben!

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Verweerde boomstronken, verwaaide bomen en knoestige stammen komen in het desolate landschap goed uit de verf. Ik verbaas mij keer op keer hoe sterk de natuur is. Zelf beland ik na een paar uur zwerven met regelmaat ergens in een knus restaurantje bij een knapperend haardvuur. Maar sommige bomen en struiken blijken in staat om jarenlang stand te houden in dit woeste landschap.

Wie denkt dat de natuur op een heideveld alleen in de winter hoeft te overleven heeft het mis. Het zijn niet alleen de winters die extreem kunnen zijn op een heideveld. Heide kent een extreem microklimaat. In de zomer kan het op open stukjes aan de grond makkelijk oplopen tot 60 graden Celsius. Alsof dat nog niet alles is, kent de grond ook nog eens extreme voedselarmoede en grote droogte.

Geen wonder dus dat de heidevelden prachtige vormen voortbrengen. Je vindt er knoestige stammen, verweerde stukken hout, verwaaide bomen en niet te vergeten prachtige heidestruiken. Gevormd door weer en wind vertellen ze een verhaal. Het verhaal van jaren geduldig groeien in de meest extreme omstandigheden. Taai en eigenwijs tegen alle stromen in. Al mijmerend vraag ik mij dan weer af: voel ik mij daarom zo thuis op een heideveld?

Zelf ook eens een heideveld bezoeken? Hieronder mijn top drie.

Posbank
De Posbank bij Rheden is een met heide begroeide stuwwal. De top heeft een hoogte van 90 meter boven NAP. Je hebt dan ook een prachtig uitzicht tot in Duitsland aan toe.

Asselse heide
Vanuit het pittoreske Hoog Soeren loop je zo de Asselse heide op. Een prachtig stuk heide waar je met regelmaat wild tegenkomt. Het grenst dan ook aan de kroondomeinen van Het Loo.

Rendierklippen
De Rendierklippen is een gebied dat bestaat uit met heide begroeide stuwwallen. Het ligt tussen de plaatsen Epe en Heerde. Door de ligging ver van steden is het één van de plekken in Nederland waar het 's nachts nog echt

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang