Slapende beuk bij Kasteel Staverden

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Al wandelend verwonder ik mij over de vele artistieke vormen in de eeuwenoude bomen hier ter plekke. Dan valt mijn oog op een pas gevelde beuk. Omgezaagd wel te verstaan. Jammer, is mijn eerste gedachte. Maar een korte blik op de stam vertelt mij ook waarom deze boom is omgezaagd.

Wie niet beter weet, denkt dat hier een houtkunstenaar aan het werk is geweest. Toch is het gewoon moeder natuur die hier aan het werk is. De opmerkzame wandelaar heeft het vast vaker gezien. Dood hout waar een kunstwerk van zwarte en grillige lijnen in te zien is.

'Slaap in het hout' word dit verschijnsel ook wel genoemd. Een bijzondere benaming voor een even bijzonder natuurverschijnsel. Bij Slaap in het hout zie je grillige, donkere lijnen door het hout lopen. Daartussen is het hout verkleurd in meestal lichtere tinten. Dit geeft het hout een artistiek effect. Dit hout is dan ook geliefd bij houtkunstenaars die er mooie schalen en vazen van maken.

Slaap in het hout is voor een boom echter desastreus. Het is het effect van een aantal verschillende schimmelsoorten aan het werk. Deze schimmels eisen elk hun eigen stukje hout op. De zwarte lijnen die je ziet worden demarcatielijnen genoemd en geven de buitengrenzen van de door schimmels gekoloniseerde gebieden aan. De grillige lijnen kun je dus als een echte landkaart lezen.

Mocht je in de bossen eens een boom met 'slaap' tegenkomen, verwonder je dan eens over het prachtige kunstwerk dat schimmels kunnen maken. Kunst, designed by nature!

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang